Volledig scherm
© Thinkstock

Zeeland doet het relatief goed met huisvesten statushouders

VLISSINGEN - Zeeland is naar verhouding goed op weg met de huisvesting van vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen.

Na Gelderland en Overijssel loopt Zeeland het best op schema. Het Rijk heeft alle gemeenten de opdracht gegeven een bepaald aantal mensen op te nemen. De dertien Zeeuwse gemeenten moeten dit eerste halfjaar 537 vluchtelingen een woning bieden. Na drie maanden hebben de Zeeuwse gemeenten samen 42 procent van het aantal te huisvesten mensen een plaats gegeven. Landelijk is dat slechts 35 procent. Voor staatssecretaris Dijkhoff was dit reden om nogmaals aan de bel te trekken.

Extra opvang

Deze vergunninghouders, ook wel statushouders genoemd, blijven nu noodgedwongen in azc's hangen met als gevolg dat er extra opvang voor asielzoekers nodig is. Daarom wil de Nederlandse regering dat in de eerste helft van 2016 voor 23.372 vergunninghouders een woning is gevonden in ons land.

Binnen Zeeland zijn er tussen de gemeenten onderling wel grote verschillen. Kapelle heeft meer vergunninghouders (13) een woning gegeven dan is opgedragen (8). Veere heeft pas 3 mensen ondergebracht terwijl deze gemeente voor 31 mensen op de lat staat. Terneuzen (33), Middelburg (31) en Vlissingen (30) namen in absolute aantallen de meeste vergunninghouders op.