Volledig scherm
Vlnr: Martine, Ronald met Sander, Willemien, achter Arian, voor Henri, en Naomi. © Mechteld Jansen

'Ze zei het heel voorzichtig: Ik zie iets bij de lip'

VLISSINGEN - Dankzij hulp aan huis van gespecialiseerde teams kunnen kinderen vanuit het ziekenhuis eerder naar huis terug. Kinderwijkzorg bestaat in Zeeland al sinds 2004, maar is nog relatief onbekend. Sander, zesde kind in het gezin Lock, werd geboren met schisis.

Dankzij kinderwijkzorg ligt hij gewoon thuis in de box. Bij de 20-weken-echo zag de verloskundige het. "Ze zei het heel voorzichtig. 'Ik zie iets bij de lip'. We keken mee. 'Dáár...dat spleetje...dat kan duiden op schisis'. Schisis: een gespleten gehemelte. Willemien Lock moest onmiddelijk denken aan haar twee oudtantes.

"Die hadden dat ook. Zo'n lip die onder de neus in tweeën lijkt te zijn gespleten. Vroeger lieten ze die vaak gewoon open. Dat zag er niet alleen akelig uit, mijn tantes waren ook bijna onverstaanbaar", herinnert de 34-jarige inwoonster van 's-Gravenpolder zich. Schisis is nog altijd een ingrijpende en gecompliceerde aandoening, maar nu goed te behandelen.

Toen de kleine Lock dankzij sondevoeding en zuurstof weer een beetje op krachten was, mocht hij naar het ADRZ in Goes. Daar kwam de transferverpleegkundige met een voorstel. "Als we ondersteuning kregen van de kinderwijkzorg, zou Sander mee naar huis kunnen. Daar waren we enorm blij mee. Want de zorg voor Sander en het heen- en weer reizen vergden veel energie van ons als ouders."

Ze is dankbaar voor alle hulp die ze kreeg vanuit de kerkgemeente én van het kinderwijkteam. "Ik ben een ervaren moeder, maar dit is toch iets anders."

Kinderverpleegkundige Diana Migalski van Allévo hoort het glimlachend aan. "We bestaan al vanaf 2004", zegt Migalski. "Maar op de een of andere manier denken huisartsen en andere zorgprofessionals er vaak niet aan om ons in te schakelen."

Lees in de PZC van donderdag meer over intensieve kindzorg (aan huis): zoals het werk dat de 'kinderwijkzorg' verricht, officieel heet.

Volledig scherm
Vlnr: Arian, Naomi, Willemien, Henri, Ronald met Sander en Martine. © Mechteld Jansen