Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. © Peter Nicolai

Zaak te laat behandeld; oplichter ontloopt celstraf

MIDDELBURG - De officier van justitie noemde het veertien dagen geleden nog een misselijkmakende vorm van criminaliteit. Hij doelde op de oplichting door de Vlissinger H.M. (43) van een zestal vrouwen. Hij troggelde hen geld af en een haalde zelf geld van de rekeningen van haar kinderen omdat hij haar een zeer zielig verhaal had verteld.

In werkelijk had hij het geld nodig omdat hij gokverslaafd is. Tegenover zijn slachtoffers deed hij zich voor alsof hij een vermogend iemand was. Het ging om, aldus de rechtbank, om enorme bedragen. In een geval zelfs ruim dertigduizend euro.

De officier eiste twee weken geleden een celstraf van één jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank vindt dat een passende straf voor iemand die zulke misdaden heeft gepleegd. Toch krijgt hij een lagere straf: de maximale werkstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden.

Redelijke termijn

Dat komt omdat de man de misdaden in 2012 pleegde en hij pas twee weken geleden voor de rechtbank is gedaagd. Daarmee is de redelijke termijn, aldus de rechtbank, waarbinnen iemand moet worden berecht met zestien maanden overschreden. En dergelijke overschrijding heeft gevolgen voor de zwaarte van de op te leggen straf.