Volledig scherm
De 'cokeboot' op het strand van Cadzand. © Peter Nicolai

Zaak cokeboot sleept voort

ROTTERDAM - Raadsman Martijn van der Want hoopt woensdag van de rechtbank in Rotterdam te horen wanneer de zaak rond de cocaïnesmokkel met de sportvisboot Zeeland inhoudelijk wordt behandeld.

Zijn cliënt, de 25-jarige P. V. uit Wolphaartsdijk, zit al bijna acht maanden in voorarrest. 

Smokkel

Woensdag is er opnieuw een pro-formazitting waarop V. en drie andere opvarenden van de Zeeland moeten verschijnen. Dat zijn J. P. (43) uit Vlissingen, I. K. (30) uit Middelburg en M. N. (51) uit Steenbergen. De mannen hopen dat zij hun proces in vrijheid mogen afwachten.

Het gaat om de smokkel van ruim duizend kilogram cocaïne. De drugs zouden volgens de politie met de zeesleper Marian V. van Paramaribo naar Nederland zijn gebracht. Het ging mis toen de drugs in een vliegende storm voor de kust van België werden overgeladen op de Zeeland. Het sportvissersscheepje raakte stuurloos en strandde op de kust bij Cadzand. Daar vond de douane de drugs.

Hechtenis

De Nederlandse verdachten die aan boord hebben gezeten van cocaïneschip Marian V. zijn op vrije voeten of komen dat binnenkort. De rechtbank in Rotterdam heeft woensdag ook de kapitein en de zakenman J. G. uit Bergen op Zoom geschorst uit de voorlopige hechtenis. G. was degene die de zeesleper voor de tocht had gecharterd. Eerder mochten de stuurman en kok van de zeesleper naar huis in afwachting van hun berechting. G. en de kapitein komen woensdag vrij, de dag waarop vier medeverdachten die aan boord waren van sportvisbootje Zeeland tussentijds voor de rechtbank verschijnen.

Een team van de Nederlandse recherche verblijft op dit moment in Suriname om daar diverse rechtshulpverzoeken over de strafzaak te begeleiden. Volgens Van der Want wil justitie nog een Filippijnse opvarende van de Marian V. als getuige oproepen, maar dit moet gezien de politieke situatie in de Filippijnen zeer omzichtig gebeuren.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.