Volledig scherm
Christine de Boer (links) en Yentl Schieman. © Lex de Meester

Yentl en de Boer innemend en vilein op Abdijplein

MIDDELBURG - Na drie gratis toegankelijke avonden in het festivalhart gold er gisteren weer een entreeprijs voor het Middelburgse Abdijplein. Een behoorlijke prijs zelfs, tot 30 euro voor wie vooraan wilde zitten inclusief een glas prosecco. Het bleek geen enkele belemmering te zijn, want de gevulde stoelen reikten tot halverwege het Abdijplein.

Het was duidelijk: de snel wassende roem van Yentl en de Boer is ook in Zeeland doorgedrongen. Niet zo verwonderlijk, want de helft van het kleinkunstduo - Yentl Schieman - groeide op in Zeeland. Kruiningen om precies te zijn.

En Yentl en de Boer hebben snel naam gemaakt, mede doordat ze vorig jaar de Annie M.G. Schmidtprijs in de wacht sleepten voor het beste theaterlied. Het leidde afgelopen seizoen tot steevast volle zalen met het eerste avondvullende programma. En dus tot een ruime opkomst gisteren.

Bovenste Knoopje Open

De avond werd in de Popaanzee-tent geopend door de band met de tot de verbeelding sprekende naam Bovenste Knoopje Open, ofwel Job Kühlkamp en Sjoerd van Capelleveen. De twee komen weliswaar niet uit Zeeland, maar hebben sinds vorig jaar een warme band met Middelburg. Ze verbleven er enige tijd en namen er diverse nummers op.

Doordat de toegang tot het hoofdpodium lange tijd afgesloten was, mocht Bovenste Knoopje Open zich verheugen in ruime belangstelling. De Middelburgse nummers waren tot het laatst bewaard. Vlak voordat het duo daaraan toekwam, ging de entree naar het hoofdpodium open en stond Bovenste Knoopje Open ineens bijna verloren. Zonde, want de Zeeuwse nummers - waarvan er twee werden begeleid door Broeder Dieleman - waren de veelzeggendste. ,,Vanaf nu is deze stad een thuis."

Liedjes

Yentl en de Boer combineren in het theater muziek met sketches. Gisteren 'beperkten' ze zich tot wat ze toch het allerbeste kunnen: prachtige liedjes zingen, begeleid door een prima band. Die bevatte bovendien nogal wat Zeeuws bloed, met drummer Jasper Goedman en gitarist Laurens Joensen.

Yentl en de Boer bleken innemend en geestig. Hun stemmen kleuren heel fraai bij elkaar en weten telkens te verrassen, zoals in het bekroonde 'Ik heb een man gekend'. ,,Dit is een nummer over de mannen in ons leven. Het is een héél lang lied", grapten ze ter aankondiging. Maar inderdaad: veertien coupletten, die voorbij waren voordat je het in de gaten had.

Ondanks hun jonge loopbaan brachten Yentl en de Boer een programma van maar liefst twee uur, dat dankzij de grote afwisseling geen moment verveelde. En de verstaanbaarheid was gelukkig ook dik in orde, waardoor de ingenieuze teksten goed overkwamen. Die zijn, hoe lieflijk de dames soms ook kunnen klinken, vaak vilein en zitten vol speldenprikken.

Vrijgezel

Schroom lijken ze niet te kennen. Na de pauze wisten ze bijvoorbeeld vrijgezel Daan, door Christine de Boer als 'vrijwilliger' uit het publiek geplukt, muzikaal te koppelen aan Hanna.

In de toegift verklapten ze dat ze dit seizoen vaste gast bij RTL Late Night van Humberto Tan worden. Donderdag is hun eerste optreden. Middelburg kreeg alvast de primeur, waarna Yentl en de Boer afsloten met 'Wat is die, wat is dat', dat klinkt als een vrolijk niemendalletje, maar waarvan de tekst de grenzen van de betamelijkheid ruimschoots overschrijdt. Ze kwamen er moeiteloos mee weg.

Het publiek gaf het optreden gemiddeld 4,55 sterren, op een schaal van 5, zo blijkt uit de PZC-publieksenquête. Er werden 346 stemmen geteld.