Volledig scherm
Gedeputeerde Ben de Reu.

Woede over garantstelling voor ZB Planbureau

MIDDELBURG - In Provinciale Staten is vrijdag grote verdeeldheid ontstaan over weer een garantstelling aan ZB/Planbureau. "Dit wordt ons door de strot geduwd." Alsof de geschiedenis zich herhaalde.

Een jaar geleden ontstaken Provinciale Staten in woede omdat ze op 3 juli moesten beslissen of ze garant wilden staan voor een lening van 5 miljoen euro aan ZB Planbureau en Bibliotheek van Zeeland (toen nog de Zeeuwse Bibliotheek) die anders op 18 juli afliep. Anders moest de ZB die direct aflossen en dat geld was er niet. Besloten werd tot een garantstelling van een jaar. In de tussentijd moest de ZB met een oplossing komen. Het gaat namelijk tegen het provinciebeleid in om garant te staan voor leningen aan instellingen die op afstand zijn gezet.

Gisteren lag er een nieuw voorstel. Of de Staten akkoord wilden gaan met een garantstelling om de laatste 4 miljoen euro van die lening in 14 jaar af te lossen. Dat moet uiterlijk in de Statenvergadering van juli worden besloten, anders moet de ZB op 18 juli het hele bedrag in een keer aflossen.

333 dagen

"Vorig jaar zei iedereen: Eens maar nooit weer", foeterde Ad Dorst (SGP). "Als je dat dan nog een keer laat gebeuren, sta je in je hemd. Er waren 333 dagen om het uit te zoeken en nu krijgen we het weer om 2 minuten voor 12 over de schutting gemikt."

Ger van Unen (SP) zei 'absoluut niet blij' te zijn, volgens Steven Mareels (PVV) waren de Staten 'het mes op de keel gezet' en Patricia van Veen (D66) voelde zich 'met de rug tegen de muur gezet'. Willemien Treurniet (ChistenUnie) was ziedend: "Deze garantstelling wordt ons door de strot geduwd."

Banken

Gedeputeerde Ben de Reu (PvdA, cultuur) legde uit dat de lening - waarvoor de gemeente Middelburg voor een derde garant wil staan - een erfenis is uit het verleden. "Het is door onze voorgangers geaccordeerd." Volgens hem waren er geen mogelijkheden voor een lening zonder garantstelling. "Dat willen de banken niet."

Hij kreeg bijval van het CDA (Jeffrey Oudeman: "Dit is het hoogst haalbare"), de PvdA (Ralph van Hertum: "We kunnen de ZB niet failliet laten gaan"), de VVD (Jolanda Boerjan: "Dit is een hamerstuk.") en GroenLinks (Dorith van Ewijk: "Gewoon instemmen, dit is een kwestie van bestuurlijk fatsoen tegenover de ZB").

Overvallen

Het zal in juli nog spannend worden. Provinciale Staten beseffen dat ze niet anders kunnen, maar een aantal partijen verweet De Reu dat hij niet goed communiceert en ze opnieuw had overvallen. Toen Dorst betoogde dat mogelijk 'de kou voor 80 procent uit de lucht is' als hij voor de Statenvergadering een feitenrelaas stuurt, zegde De Reu dat toe.