Volledig scherm
Tattoo artist Thomas (rechts) bij een van zijn tatoeages. © Mechteld Jansen

Wil je een tattoo laten zetten, dan heb je in Zeeland mogelijkheden zat

VLISSINGEN - Goes, Vlissingen en Middelburg tellen per inwoner méér tattooshops dan Amsterdam.

Het aantal tattoostudio's in Zeeland is in vier jaar tijd fors toegenomen. In 2012 gaf het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid (LCHV) 15 vergunningen uit, dit jaar 31. Goes is Zeeuws koploper met één shop per 7442 inwoners, daarna komen Middelburg en Vlissingen. In absolute aantallen heeft Zeeland de minste tattooshops, Noord-Holland de meeste.

Serguei Troubatch van Tattoo-Ser in Vlissingen krijgt 'allerlei mensen' aan de balie. De Rus streek 25 jaar geleden neer in Vlissingen. Toen had Ser nog amper concurrentie, nu heeft de klant op een minuutje lopen van zijn shop aan de Walstraat keuze uit drie andere.

Concentratie

Tatoeëerders zijn geen doorsnee ondernemers. De shops zijn vaak onregelmatig open, want veel klanten kunnen alleen buiten kantoortijden en moeten soms uren liggen voor een sessie. Het is niet ongebruikelijk dat een tatoeëerder nog om half elf 's avonds in uiterste concentratie over een klant gebogen zit.

Dat de shops in Vlissingen zo op een kluitje zitten, is geen probleem. Want hoewel alle traditionele stijlen tot het repertoire behoren, heeft elke tattoeëerder ook zijn specialiteit en daarmee een eigen publiek. Thomas Goossens van Parabola Tattoos is altijd gefascineerd geweest door geometrie en Escher-achtige patronen. Goossens komt uit een gezin dat de kunstacademie in Sint Niklaas bezocht. De 37-jarige tattoo-artist studeerde grafische vormgeving, maar het tatoeëren trok te veel. "Ik heb de knoop doorgehakt en ben voor mijn droom gegaan." Begin september opende Holy Ink zijn deuren aan de Kleine Markt. De 25-jarige Carmichael Anthonij zette in 2008 zijn eerste tattoo en werkt in een realistische stijl, met fijn lijnwerk met schaduwen en fijne details.

Autodidact

Tatoeëren is bij uitstek een vak dat in de praktijk geleerd wordt. Bijna iedereen is autodidact, al zijn er wel opleidingen. Absolute vereiste is uiteraard goed kunnen tekenen. Maar wie leuk kan tekenen, kan nog niet tattoeëren. Ser kan zich erover opwinden: "De tattoostudio's schieten als paddenstoelen uit de grond. Iedereen denkt: dat kan ik ook! Maar ondertussen moeten de échte tattoeëerders oplappen wat die lui verpesten. Elke tweede, derde klant die hier binnenkomt, wil dat ik iets herstel dat een ander verpest heeft." Hij gruwt ervan. "Je moet een tattoo met respect voor iemands lichaam zetten."

www.veiligtatoeerenenpiercen.nl

Lees maandag het hele verhaal in de papieren of digitale PZC