Volledig scherm
© Thinkstock

Wie staat er voor de klas in Zeeland?

VLISSINGEN - De gemiddelde leerkracht op een Zeeuwse basisschool is vrouw, 44 jaar oud en werkt 28 uur per week. Het aantal mannen dat voor de klas staat, is de afgelopen vijf jaar verder gedaald.

In 2011 was 15 procent van de basisschoolleerkrachten man, dit schooljaar is dat 13 procent. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), over leerkrachten in het regulier en speciaal basisonderwijs.

Ouder

De Zeeuwse leerkrachten zijn ouder geworden: de gemiddelde leeftijd is sinds 2011 gestegen van 42,7 naar 44,2 jaar. Ze zijn daarmee ongeveer even oud als leerkrachten in de rest van het land. Mannelijke Zeeuwse leerkrachten zijn gemiddeld bijna twee jaar ouder (45,7 jaar) dan vrouwelijke (43,8 jaar).

De afgelopen vijf jaar is het percentage leerkrachten onder 35 jaar vijf procent gedaald, terwijl het percentage 55-plussers ruim vier procent gestegen is.

Directeuren

Hoewel vrouwen voor de klas veruit in de meerderheid zijn, maken ze meestal niet de dienst uit op de scholen. Tweederde van de Zeeuwse basisschooldirecteuren is een man. Landelijk is de man-vrouw verdeling onder basisschooldirecteuren fifty-fifty.

Lees woensdag ook: Juf Agathe is niet doorsnee, maar cool