Volledig scherm
Veiligheidsregio Zeeland © Jeffrey Kutterink

Wethouders wisten niets van perikelen bij Veiligheidsregio Zeeland

VLISSINGEN - Ook wethouders zijn maandenlang onwetend gehouden over de perikelen bij de Veiligheidsregio Zeeland. Dat blijkt uit de voorlopige antwoorden op vragen die de SP-fractie in Middelburg had gesteld.

Al sinds begin dit jaar is onderzoek gedaan naar mogelijke misstanden binnen de organisatie en dan vooral naar het functioneren van directeur Gerrie Ruijs. Dat leidde in maart tot een vernietigend rapport van de commissie-Demmers.

Het Middelburgse college zegt dat het tot de eerste publicatie in de PZC, eind juni, van niets wist en nog altijd niet de beschikking heeft over het rapport-Demmers. Burgemeester Harald Bergmann, lid van het dagelijks bestuur van de Veiligheidsregio, heeft college en fractievoorzitters inmiddels wel vertrouwelijk geïnformeerd over de gang van zaken. Directeur Ruijs werd nadat de kwestie naar buiten kwam op non-actief gezet en voorlopig vervangen door interimdirecteur Elie van Strien.

Ongevraagd recht

Het college stelt dat gemeenteraden 'ongevraagd recht' hebben op alle informatie die nodig is om het beleid van gemeenschappelijke regelingen, zoals de Veiligheidsregio, juist te kunnen beoordelen. Ook signalen over een mogelijke vertrouwensbreuk tussen bestuur en werkvloer zouden moeten worden gemeld aan colleges en raden.

Het bestuur van de Veiligheidsregio beloofde vorige week alle gemeenteraden te informeren aan de hand van een feitenrelaas. Dat zou afgelopen maandag gebeuren. Dinsdagmiddag was de brief nog altijd niet verspreid.

Volledig scherm
V.l.n.r.: Gerrie Ruijs, Jan Lonink en Letty Demmers © PZC