Volledig scherm
Jan de Korte bij de vlonders die volgens de gemeente Veere weg moesten. © Lex de Meester

Wethouders Veere krijgen schrobbering van klachtencommissie

DOMBURG - De Veerse Klachtencommissie uit stevige kritiek op de wethouders René Molenaar (CDA) en Jaap Melse (SGP). Ze zijn volgens de commissie in de fout gegaan door te overleggen met Jan de Korte van Boerderijcamping Mariekerke zonder dat zijn juridisch adviseur Bram van Leeuwen daar iets van wist.

De Korte moest vorig jaar de vlonders slopen die hij had geplaatst als fundering voor de luxe tenten. De ondernemer riep daarop de hulp in van Van Leeuwen. Deze juridisch adviseur staat meer mensen bij die een geschil hebben met de gemeente. De commissie is het meest kritisch over Molenaar, omdat hij eiste dat Van Leeuwen niet bij dat gesprek mocht zijn. Alleen dan kon er gepraat worden over een financiële regeling.

Onder druk

De commissie stelt dat de wethouder De Korte onder druk heeft gezet en spreekt zelfs van een 'oneigenlijk drukmiddel'. Melse ging in gesprek met De Korte omdat ze tot dezelfde kerkgemeenschap behoren. Hij wilde als kerklid ervoor zorgen dat er een minnelijke schikking kwam tussen ondernemer en gemeente. Volgens de commissie had Melse moeten beseffen dat De Korte niet het verschil kan zien tussen kerkganger Melse en wethouder Melse.

De commissie heeft de indruk dat het optreden van de beide wethouders collegebeleid is. "Een welbewuste keuze om (…) rechtstreeks in contact te komen met betrokkenen, zonder Van Leeuwen hierbij te betrekken." Deze manier van handelen is, aldus de commissie, in strijd met de positie die een juridisch adviseur heeft. Het college moet de rol van een dergelijke adviseur respecteren en hem inseinen als er behoefte is aan een gesprek.

Tijdens de zitting van de Klachtencommissie kwam duidelijk naar voren dat de wethouders vinden dat de betrokkenheid van Van Leeuwen niet bijdraagt aan het snel oplossing van een geschil. In het uiteindelijke advies aan het college stelt de commissie dat het niet aan de wethouders is om een oordeel te vellen over de kwaliteiten van een juridisch adviseur. Zeker niet omdat er geen bewijzen zijn dat Van Leeuwen, aldus de commissie, zijn werk slecht doet.

Niet transparant

Hoofddocent Gert-Jan Leenknegt (Universiteit Tilburg) zegt desgevraagd dat de wethouders in de fout gingen door niet open en transparant te handelen. Maar hij vindt niet dat ze af moeten treden. "Zover hoeft het niet te komen als ze ruiterlijk toegeven dat ze niet erg handig hebben geopereerd."

Burgemeester Rob van der Zwaag zegt in een reactie dat het geen collegebeleid is om Van Leeuwen buiten zaken te houden. Met grote nadruk: "De beide wethouders gingen als privépersoon in gesprek met De Korte om te kijken of er oplossingen zijn. Wij willen namelijk geen juridisering van allerlei kwestie." Ook wijst hij erop dat Molenaar De Korte benaderde op het moment dat Van Leeuwen zijn werk als juridisch adviseur van de ondernemer stil had gelegd. In het advies van de klachtencommissie wordt echter niets gemeld over dat stillegen. Van der Zwaag: "Dat vinden we dan ook vreemd."