Volledig scherm
Burgemeester Harald Bergmann. © Lex de Meester

Wethouders: Burgemeester Middelburg zat fout in kwestie Veiligheidsregio

MIDDELBURG - De Middelburgse wethouders vinden dat burgemeester Harald Bergmann verkeerd handelde toen hij eerder dit jaar de problemen bij de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) voor hen geheim hield. "Wij hadden graag gezien dat de burgemeester ons eerder had geïnformeerd", schrijven ze. Raadslid Ad van de Kreeke (D66) stelde enkele weken geleden een hele serie kritische vragen aan en Bergmann en de Middelburgse wethouders over het geheim houden van die problemen.

Hij vindt namelijk dat dat bestuurlijk en functioneel onjuist is. Onder andere omdat een van de wethouders de burgemeester moet kunnen vervangen als hij, om wat voor reden dan ook, niet naar een vergadering van het dagelijks bestuur van de VRZ kan.

Door publicaties in deze krant werd eind juni duidelijk dat er grote problemen waren bij de VRZ. En dan in het bijzonder rondom het functioneren van directeur, Gerrie Ruijs. Op 10 maart had een commissie onder leiding van de toenmalige burgemeester Letty Demmers van Vlissingen een onderzoek naar die misstanden reeds overhandigd aan het dagelijks bestuur van de VRZ. Ondanks de harde en klare woorden van die commissie, werden de wethouders en de gemeenteraden niet ingelicht door de burgemeesters.

  1. Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    Demonstranten gaan straat op na toetreden AfD in parlement

    In verschillende Duitse steden zijn vanavond demonstranten de straat opgegaan om te protesteren tegen de rechts-populistische partij AfD. Uit de exitpolls blijkt dat Alternative für Deutschland met 13,5 procent van de stemmen de kiesdrempel van 5 procent ruim heeft gehaald. Dat betekent dat de partij mag toetreden tot de Bondsdag. Merkel liet eerder op de avond al weten de toetreding van de AfD tot het parlement als een grote opgave te beschouwen voor haar CDU.