Volledig scherm
Een hoornaar. © Flickr

Wespennesten in Zeeland weggeregend

WAGENINGEN - In Zeeland, Noord-Brabant en Limburg zijn dit jaar tussen de 30 en 75 procent minder wespennesten gemeld dan normaal.

In sommige gebieden worden vrijwel geen wespen aangetroffen. Ze zijn weggeregend. Dat valt af te lezen in de natuurkalender van de Wageningen Universiteit. Het zijn juist deze gebieden die eind mei en begin juni te maken hadden met zeer zware regenbuien met in korte tijd grote hoeveelheden neerslag. In gebieden waar het daarbij ook hard gewaaid en/of gehageld heeft worden er weinig wespennesten aangetroffen in struiken en bomen en zitten de nesten vaker in spouwmuren of onder dakpannen of in de grond.

In gebieden die aan de zware neerslag in mei en begin juni zijn ontkomen zoals delen van het westen en midden van Nederland en Friesland worden iets meer wespennestmeldingen gedaan of zelfs beduidend meer zoals bijvoorbeeld in Groningen en Drenthe waar er juist sprake is van een toename in het aantal meldingen van 30 tot 50 procent. Het zijn ook deze gebieden waar dit jaar beduidend meer hoornaars gemeld worden dan normaal. Deze wespen zijn indrukwekkend groot maar zorgen voor relatief weinig overlast omdat ze veel minder op onze zoetigheid afkomen. Als je in de buurt van hun nest komt zijn ze wel agressiever dan de gewone en Duitse wesp.

Een trend van de afgelopen ruim 5 jaar die zich dit jaar door lijkt te zetten is de opmars van de Franse veldwesp. Deze wat slankere wesp met langere poten neemt door heel Nederland beduidend in aantal toe, waarschijnlijk onder invloed van de stijgende temperaturen. In de gebieden waar dit jaar weinig wespen zijn heeft ook de Franse veldwesp een terugslag gehad maar de teruggang is relatief minder sterk. De Franse veldwesp zorgt niet of nauwelijks voor overlast omdat ze niet op zoetigheid af komt in tegenstelling tot de gewone en Duitse wesp. Hij is wel lastiger te bestrijden omdat ze vaak veel nesten bij elkaar in de buurt hebben waardoor snel enkele nesten over het hoofd gezien worden.