Volledig scherm
© Thinkstock

Werk zat, maar wie kan het doen?

VLISSINGEN - Het UWV heeft een mooi scrabblewoord bedacht voor moeilijk in te vullen vacatures: krapteberoep.

In samenwerking met andere instanties heeft het UWV de krapteberoepen in Zeeland op een rijtje gezet. De werkgeversservicepunten, uitzendbureaus, detacheerders, onderwijsinstellingen en werkgevers hadden hun inbreng in het opstellen van de lange lijst met krapteberoepen. Doel van de notitie is om werkzoekenden en scholieren de weg te wijzen naar plaatsen op de arbeidsmarkt waar banen te vinden zijn. "Aan de ene kant zijn er nog grote groepen werklozen die moeilijk aan werk komen, terwijl sommige werkgevers juist kampen met moeilijk vervulbare vacatures. Voor een goeddraaiende economie en arbeidsmarkt is het belangrijk dit soort mismatches te voorkomen. Het in beeld brengen van de krapteberoepen kan daarbij helpen", is in de notitie te lezen.

Meerdere sectoren

Dat de technische sector vakmensen met een lampje moet zoeken is bekend, en ook de docent exacte vakken en ict-deskundigen zijn klassiekers op de lijst met krapteberoepen. Maar tegenwoordig is ook de ervaren hypotheekadviseur weer erg gewild dankzij de aantrekkende huizenmarkt. En hoveniers blijken in Zeeland ook schaars. Krapteberoepen zijn niet tot één sector beperkt.

Zorg

De zorg heeft er ook last van. Terwijl op het laagste niveau veel banen verloren zijn gegaan, ontstaan in de thuis- en ouderenzorg juist vacatures voor wijkverpleegkundigen en verzorgenden IG op mbo-niveau 3.

De horeca is een speciale categorie. "Vooral in het hoogseizoen is er een voelbaar tekort aan personeel."