Volledig scherm
Eric van Damme van Strandcamping Groede op de hangplek waar een oude sluisdeur als dak dient. © Peter Nicolai

Welbewust luieren aan de kust

GROEDE - Vakantie is meer dan 'even lekker weg'. Sta je op een camping aan de kust, dan moet je ook het gevoel hebben dat je bijna op het strand staat. Het is precies dat wat Eric van Damme de gasten van strandcamping Groede wil meegeven. Nu maakt hij de stap naar vakantiehuisje 3.0.

Stop hier even, roept Van Damme tegen de wind in. Zachtjes knijpt hij in de remmen van zijn fiets en wijst. "Hoe we ook ons best hebben gedaan, de chalets die nu op de camping staan, passen niet in het landschap. Bovendien, als ze op lange termijn gesloopt moeten worden, hebben ze geen tweede leven. Dat is zonde. Want we kunnen niet doorgaan met consumeren zoals we nu doen: iets kopen en als het niet meer voldoet, gooien we het weg en kopen we nieuw. Wij willen een stap verder zetten. Kom, ik laat je de omgeving zien."

Zijn camping ligt ingeklemd tussen duinen en polders. Beide landschappen, inclusief kreken en riet, lopen op de camping door, zodat die in zijn omgeving opgaat. "Je ziet nauwelijks waar de camping ophoudt", vertelt hij al trappend op zijn stalen ros. "Die natuurlijke overgang willen we met de nieuwe huisjes ook maken; alsof ze er altijd al hebben gestaan."

Het moeten dan ook bijzondere vakantiehuisjes worden, onderstreept hij. "Ook qua bouw. We moeten verantwoordelijker omgaan met materialen. Anders zijn straks alle grondstoffen op."

Het vakantiehuisje 3.0 is in zijn ogen dan ook gemaakt van hergebruikte materialen. Circulair bouwen heet het chique. Ontwerper Danny van Rijt heeft de eerste schetsen gemaakt. Maar Van Damme wil die nog niet prijsgeven. Materialen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld oude remmingswerken en meerpalen.

"We zoeken naar een onderkomen waar binnen en buiten sterk in elkaar overlopen. Verwacht geen toeters en bellen, maar wel mooie materialen en een goede sfeer. Denk aan een keukenblok op wielen. Bij lekker weer maak je er een buitenkeuken van."

Waar ze precies moeten komen, weet Van Damme nog niet. "We zoeken naar plekken op de camping. Dat is een uitdaging. Zet zoiets neer tussen de stacaravans en het werkt niet." Het streven is om ze in 2017 te bouwen. Ook niet eenvoudig, zegt hij als hij zijn fiets stalt. "Circulair bouwen past niet altijd in de regeltjes."

De provincie en het ministerie van Economische Zaken geven de strandcamping en camping De Paardekreek in Kortgene een duwtje in de rug om circulair te bouwen. Knellen er regels dan proberen ze dat op te lossen. Beide campings krijgen elk 25.000 euro. Emergis krijgt 50.000 om de nieuwe jeugd- en kinderkliniek verantwoord te kunnen bouwen.