Volledig scherm
Marnix Haak © eigen foto

'Weinig lullen, vooral doen: dat is voor mij Zeeuws'

TERNEUZEN - Marnix Haak (29) uit Terneuzen wil zijn buren in de Amsterdamse Javastraat beter leren kennen. Waar een ander het bij een incidenteel kopje koffie houdt, besloot de filmmaker voor een radicale aanpak.

Marnix Haak vertoeft vanaf 1 september twaalf maanden lang op de Javastraat in Amsterdam-Oost. De straat in de Indische Buurt, een ruime kilometer lang en begrensd door enerzijds de Celebesstraat en anderzijds het Javaplantsoen, zal een jaar lang Haaks wereld beslaan.

"De Javastraat is, met de vele verschillende culturen, etniciteiten en mensen, de wereld in het klein", zegt Haak, zelf sinds tweeënhalf jaar woonachtig in de straat. "Er zit een Albert Heijn, een Blokker en allerlei soorten kleine winkeltjes. Geen probleem dus om in mijn straat boodschappen te doen. Bovendien is het een plek boordevol verhalen."

Verhalen die hij tijdens zijn zelfgekozen gevangenschap wil ontdekken. Haak is geboren en opgegroeid in Terneuzen. "Ik heb er tot mijn zeventiende, achttiende gewoond. Mijn ouders wonen er nog steeds."

'Luctor et emergo'
Na zijn schoolperiode op het Zeldenrust-Steelantcollege verlaat hij Zeeland om te gaan studeren aan de 'film en televisieschool', zoals hij het noemt, in Hilversum (HKU). Niet zo vreemd dat hij er blijft plakken. Al is hij een tijdje weg, Zeeland is nooit uit zijn hart verdwenen. "Zodra ik de stad wil ontvluchten - dat doe ik met regelmaat - dan ga ik altijd naar Domburg."

Een terugkeer zit er nu niet in. "Omdat ik in de media werk is Amsterdam een logische plek. Maar Zeeland laat me zeker niet koud; mijn roots liggen er. "

Nog altijd roept hij 'luctor et emergo'. "Maar of je daaraan herkent dat ik een Zeeuw ben? Mijn vriendin zegt dat ik een echte Zeeuw ben, omdat ik op de kleintjes let. Dat is wel waar."

'Weinig lullen'
Haak herkent de roots meer aan het feit dat hij niet veel over emoties praat. "Weinig lullen, vooral doen; dat is voor mij Zeeuws. Ik ben een doener." Na werken voor de publieke omroep en met zijn ervaring bij verschillende talkshows - "Daar mochten alleen maar bobo's aanschuiven" - heeft Haak behoefte aan 'gewone' mensen, zoals hij het zelf zegt. "En als filmmaker wil ik de verhalen van deze mensen, hun gebruiken, beslommeringen en hun gang van zaken vertellen."

Dat doet hij door middel van een dagelijkse vlog (video weblog). Haak heeft al tweehonderd mogelijke items bedacht, waaronder een wekelijkse kookshow, uitzwaaiservice, sessies met muzikanten uit de straat en een invalbeurt bij een ondernemer. "Maar uiteindelijk moet het project een eigen leven gaan leiden."

Speciaalbier
Bovendien is Haak niet van plan alleen maar een luisterend oor te bieden, hij hoopt ook iets te betekenen voor zijn buurtgenoten. "Ik ben de altijd beschikbare buurjongen, voor hulp bij verhuizen, boodschappen doen of een potje schaak: ik bied me aan."

Haak verwacht komend jaar geen grote problemen: voedsel is er in overvloed en aan speciaalbier is geen tekort. "Maar ik moet ervoor waken dat ik niet gek word. Het is een drukke straat, met veel mensen en uitlaatgassen, weinig momenten van rust. Los daarvan ben ik er klaar voor: ik 'commit' me voor honderd procent aan die straat."

De vlogs zijn vanaf 1 september te zien op: www.jaffajaffa.nl .