Volledig scherm
© E. Zomer

Weeronline waarschuwt voor waterhozen in Zeeland

VLISSINGEN - Watersporters opgepast. Woensdagochtend trekken felle regen- en onweersbuien over het land.

Boven de Zeeuwse wateren kunnen onweer en waterhozen ontstaan en dus adviseert Weeronline om niet het water op te gaan. "Eigenlijk beleven we een vroege herfstdag", zegt Jaco van Wezel van Weeronline. De oorzaak? Een bel met koude lucht op 5,5 kilometer hoogte komt boven Nederland aan. Op die hoogte vriest het 25 tot 27 graden, terwijl het aan de grond 15 tot 17 graden warm is. Een verschil van meer dan 40 graden. "Dat zorgt voor grote instabiliteit in de atmosfeer", zegt Van Wezel. "Er kunnen grote stapelwolken ontstaan die uiteindelijk uitmonden in felle regen- en onweersbuien." De buien pakken het zwaarst uit boven het water, omdat het warmer is dan het land. Het Noordzeewater is 19 à 20 graden. "Het is vooral een waarschuwing voor watersporters. Zij kunnen met onweer en mogelijke waterhozen beter niet het water op gaan."

Zodra waterhozen het land optrekken verzwakken ze snel, omdat de energietoevoer van het warme water stopt. Hierdoor komt het zelden tot ongelukken langs de kust, maar op het water is het oppassen geblazen, waarschuwt Weeronline. De waterhozen zijn minder sterk dan windhozen, maar sterk genoeg om schade en verwondingen te veroorzaken.

Vandaag trekt ook al een aantal stevige buien over het land. Vanavond neemt de buiigheid in de kustprovincies geleidelijk toe. Vanaf vannacht worden de buien fel met kans op onweer, hagel en waterhozen. De zware buien breiden vannacht en morgenochtend uit over het hele land. In de middag beperken de zwaarste buien zich geleidelijk tot het oosten van het land en wordt het aan zee op veel plaatsen prima watersportweer.

Vanaf vrijdag wordt het volgens Weeronline geleidelijk droger en warmer. In het weekend wordt het 21-24 graden met een mix van wolkenvelden, zon en een enkele bui. De meeste zonuren en de hoogste temperaturen zijn voor het zuiden en zuidwesten. Na het weekend voorspelt Weeronline een paar droge en vrij zonnige dagen, waarbij het zomers warm kan worden met maxima van 25 graden of meer.