Volledig scherm
Hacker © Thinkstock

Websites Zeeuwse overheden slecht beveiligd

VLISSINGEN - Burgers kunnen niet vertrouwen op veiligheid van websites en e-mails van Zeeuwse overheden, zo blijkt uit een test op internet.nl. Websites en e-mails van Zeeuwse gemeenten en de provincie zijn slecht beveiligd.

Internetcriminelen kunnen daarom gemakkelijk toegang krijgen tot persoonlijke gegevens van burgers, of andere computers infecteren. Dat blijkt uit een test op de website internet.nl , opgezet door het Platform Internetstandaarden. In dit platform zijn onder meer de Rijksoverheid en het Nationaal Cyber Security Centrum vertegenwoordigd.

Sluis scoort slechtst
Geen enkele Zeeuwse gemeente voldoet aan de standaarden. Zeven van de dertien gemeentelijke websites scoren minder dan de helft van de honderd te behalen punten. Zeven van de dertien algemene gemeentelijke e-mailadressen halen minder dan vijftig punten.

De website van de gemeente Sluis scoort het slechtst. Vlissingen en Middelburg hebben hun website het best op orde, maar blijven onder de tachtig punten. De provincie scoort 52 punten voor de website. De website van de Zeeuwse belastingdienst Sabewa haalt 63 punten.

'Weinig excuus voor'
"Er zijn weinig excuses om dit als professionele organisatie niet op orde te hebben. Gemeenten werken met zeer gevoelige data van burgers. Dan mag je verwachten dat ze er zorgvuldig mee omgaan", zegt Michiel Leenaars, strategisch directeur van stichting NLNet. NLNet is één van de instanties die de test heeft opgezet.

"Als iemand een keurig opgemaakte e-mail ontvangt van burgemeester@middelburg.nl, kun je het hem of haar niet kwalijk nemen dat deze e-mail echt van de burgemeester is. Maar als een gemeente niet voldoet aan de standaarden, dan kan iedereen zo'n mail versturen." Volgens Leenaars kunnen gemeenten de beveiligingsproblemen snel en makkelijk oplossen.

Gebrekkig
Gemeenten zijn op de hoogte van de gebrekkige veiligheid van hun website. Ze melden dat ze bezig zijn om de problemen op te lossen. De gemeente Borsele en de provincie hebben de beveiliging van de e-mail deze week verbeterd, nadat de PZC contact met ze had opgenomen over dit onderwerp.

De gemeente Borsele, de gemeente Sluis en de provincie Zeeland hebben nooit klachten ontvangen van inwoners over de beveiliging van de website of de e-mail.