Volledig scherm
© ANP/Marco de Swart

Waterschap botst met provincie over 80-kilometerwegen

TERNEUZEN - Waterschap Scheldestromen is fel gekant tegen de wens van de provincie om veel 80-kilometerwegen om te vormen tot 60-kilometerwegen. ,,Dat is een enorme kapitaalvernieting die niet valt uit te leggen aan de burger", zei dagelijks bestuurder Rian de Feijter donderdagavond in het algemeen bestuur. De provincie heeft een mobiliteitsplan opgesteld voor heel Zeeland.

Als dat moet worden uitgevoerd, betekent dat het waterschap een groot deel van zijn 80-kilometerwegen zou moeten omvormen tot 60-kilometerweg. En dat terwijl van de 129 kilometer aan 80-kilometerwegen al 113 kilometer is heringericht.

Wat de provincie betreft, moet de helft daarvan alsnog 60-kilometerweg worden. De Feijter zei in het algemeen bestuur dat als het waterschap aan alle eisen van het mobiliteitsplan zou moeten voldoen, de totale kosten variëren van 180 tot 415 miljoen euro, afhankelijk van de wijze van uitvoering.

Meedenken

Onaanvaardbaar, vindt Scheldestromen. De Feijter voert daarom al langere tijd intensief overleg met gedeputeerde Harry van der Maas, vooralsnog niet met bevredigend resultaat. ,,De provincie wil wel met ons meedenken, maar zegt niet dat we onze 80-kilometerwegen mogen behouden."

Provinciale Staten nemen vrijdag 15 juli een besluit over het mobiliteitsplan. Met het oog daarop nam het algemeen bestuur van het waterschap gisteren unaniem een motie aan om voet bij stuk te houden en ervoor te zorgen dat alle kernen in het buitengebied goed en snel bereikbaar blijven via 80-kilometerwegen.

Smal

,,We willen vasthouden aan ons eigen beleid", zei De Feijter, die blij was met de brede steun. Zij betwijfelt ook of 60-kilometerwegen de verkeersveiligheid daadwerkelijk vergroten. ,,Op 60-kilometerwegen wordt toch 80 gereden. De provincie zegt: als je weg smal genoeg maakt, wordt er minder hard gereden. Wij vinden juist dat bredere wegen veiliger zijn. Dat is een verschil van inzicht met de provincie. We zeggen niet: geen enkele weg mag 60 worden. Maar we moeten wel goed opletten dat we niet op kosten worden gejaagd."