Volledig scherm
Kerncentrale Doel, België. © Menno Boon

Wat vinden Belgen eigenlijk van ons?

VLISSINGEN - De Scheldeverdieping mocht - op onze voorwaarden. Doel en Tihange moeten dicht. En van tolheffing willen we niks weten. Groeit in België de irritatie over Nederland?

Je kunt je mening delen of hem door iemand z’n strot duwen. „En ik denk dat daar het grote verschil tussen de Belgen en de Nederlanders zit”, geeft Vlaming Tom De Bruyn uit Lier aan.

Ongezouten

Nederlanders staan er bij onze zuiderburen om bekend dat ze ongezouten hun mening verkondigen. Geheel in die lijn liet de Tweede Kamer weten dat de kerncentrales in Doel en Tihange gesloten zouden moeten worden. En met dezelfde directheid stuurden Limburg, Brabant en Zeeland een brief naar de Belgische verkeersminister met het verzoek af te zien van de plannen om kilometerheffing voor personenauto’s te gaan heffen.

Introvert

Andersom zou dat niet snel gebeuren, zegt Edwig Laenen uit het Vlaamse Schilde. „Nee. Dat ligt niet in onze aard. Belgen zijn nogal introvert. Bij ons zou zoiets meer achter de schermen besproken worden.”
En toch, toch is er weinig irritatie te bespeuren over de houding van Nederland. Antwerpenaar Marc Roels komt regelmatig op grote evenementen en nooit heeft hij daar iets van onbegrip over de Nederlandse ‘bemoeizucht’ gemerkt. „Iedereen heeft recht op zijn opinie. Jullie politici moeten vooral roepen, maar of er gevolg aan wordt gegeven, is weer iets anders. Ik denk niet dat de Nederlanders kunnen bepalen wat hier gebeurt.”

Niet serieus

Alex van Beveren uit Antwerpen vindt het heel normaal dat politici hier ferme standpunten innemen over Belgische zaken. „Als je twintig minuten bij elkaar vandaan woont, mag je een mening hebben over wat zich daar afspeelt”, vindt hij. „En dat politici hun stem laten horen, dat is gewoon hun werk. Ik neem het ze niet kwalijk. Maar ik neem het ook niet serieus.”
Zelf is hij een voorstander van kernenergie. „Van kernfusie, eigenlijk, maar daar zijn we nog niet. En wat die tol betreft: daar ben ik een voorstander van. Onze wegen hebben te veel op- en afritten. Het Franse en Italiaanse systeem van tolhuisjes werkt bij ons alleen op bepaalde stukken in Wallonië. En het onderhoud moet wel betaald worden.”

Lees verder in de PZC van woensdag.