Volledig scherm
Hardlopen © Thinkstock

Wat doet drie dagen hardlopen met je lichaam?

VLISSINGEN - Wat doet drie dagen achtereen een wedstrijd hardlopen met je lichaam? Val je af, verbrand je vet en hoe zit het met de vochtbalans. Dat willen (sport)diëtisten Ilona Sonke en Floor Dieben wel eens weten. Daarom houden ze tijdens de eerste Zeeuwse hardloop3daagse een onderzoek.

Een tijdloop van vijf kilometer op het eiland Haringvreter op vrijdag, een halve marathon door bos en duin op zaterdag en op zondag het toetje: een strandloop van 10 of 25 kilometer. Dat staat de deelnemers aan de test het komend weekend te wachten.

"Wij zijn echt benieuwd wat dit doet met het lichaam", zegt Floor Dieben. "Wat doet het met het gewicht, vetpercentage, vochtpercentage en heeft het invloed op de buikomvang."

Om inzicht te krijgen worden 28 atleten getest. Zij hebben zich opgegeven voor het onderzoek. Met een slimme weegschaal en het ouderwetse meetlint worden gewicht, buikomvang, vocht- en vetpercentage en bmi vastgesteld.

De eerste meting is op vrijdag, voor de eerste wedstrijd. "En op zondag meten we direct na afloop weer." Dieben verwacht dat het meeste verschil te zien zal zijn bij gewicht en vochtpercentage. "Ik denk niet dat het invloed heeft op de buikomvang", zegt ze. "Maar we gaan het zien."

De Zeeuwse hardloop3daagse is een initiatief van een paar gepassioneerde Zeeuwse hardlopers. Aan het evenement doen 165 mensen mee. De organisatie werkt nauw samen met Deltasport uit Zierikzee. Deze club tekent voor de organisatie van de halve marathon op zaterdag.