Volledig scherm
Zeeuwse drachten © archieffoto Lex de Meester

Wanneer ben je een echte Zeeuw?

VLISSINGEN - Ben je een echte Zeeuw als je 's nachts wakker gemaakt kunt worden voor een verse bolus? Of als je weet hoe babbelaars gemaakt worden? Gekkigheid natuurlijk. Al laten die antwoorden op de Facebookpagina 'Je bent een echte Zeeuw als' wel zien dat iedereen zo zijn eigen gevoel erbij heeft.

Scholieren die de gastlessen volgen van Anneke Koets van het Zeeuws Archief bijten er hun tanden stuk op. "De één zegt dat je een Zeeuw bent als je hier bent geboren, de ander vindt dat je ook in Zeeland moet zijn opgegroeid, dat je er familie moet hebben, of dat je voorouders er vandaan moeten komen. Er zijn er die vinden dat een Zeeuw in klederdracht moet lopen. Wat het leuke is aan al die antwoorden? Iedereen heeft gelijk. Want voor zover ik weet is er geen definitie van wat een echte Zeeuw is."

Dus kun je er alle kanten mee op, erkent ze. "Het heeft dan ook vooral te maken met gevoel", helpt Koets. "Een Zeeuw is voor mij iemand die zich verbonden voelt met de provincie en iemand die actief deel uitmaakt van de samenleving." Of ze zichzelf een Zeeuw voelt? "Ja, ik ben in Goes geboren en woon en werk in Zeeland."

Voor antropoloog Herman Tak van de University College Roosevelt is iemand een Zeeuw als hij/zij zich als zodanig ziet, en als hij door anderen als Zeeuw wordt beschouwd. "In premoderne agrarische samenlevingen was het vrij duidelijk wie iemand was, omdat de meeste mensen hun hele leven op dezelfde plaats of provincie woonden. In onze moderne samenleving zijn mensen veel mobieler. Waar je woont hoeft niet verbonden te zijn met of je jezelf ziet als Zeeuw."

Lees in de PZC van dinsdag meer hierover.