Volledig scherm
Maarten Dijkman en Addie Bliek. © Dirk-Jan Gjeltema

Wandeldag twee: Addie moet opgeven

NIJMEGEN - De hitte is Addie Bliek uit Haamstede te veel geworden. Ze moest woensdag, op de tweede wandeldag van de Vierdaagse, opgeven.

"Het laatste stuk stonden er helemaal geen bomen langs de weg. En dan die felle zon... De vermoeidheid sloeg toe", vertelt Maarten Dijkman (81) uit Burgh-Haamstede, terwijl zijn vriendin onderzocht wordt door een vrijwilliger van het Rode Kruis. "Ze is samen met andere wandelaars onder een viaduct gaan zitten en opgehaald door een bus." Dijkman moest doorlopen om zelf wel de finish te halen. "Dat is gelukt. Ik was om kwart voor vijf binnen. Ik vond het ook zwaar, maar ik ga wel alleen verder. Het is erg jammer, want het is veel leuker om samen te lopen."

Verlaten wegen

Jan Meijer (53) uit Biezelinge was binnen, voor het echt warm begon te worden: om tien over half elf kwam hij al over de finish. Hij wandelt met opzet in hoog tempo. "Dan is het lekker rustig: verlaten wegen vind ik het fijnste. Ik zou er niet aan moeten denken om met deze warmte hutje-mutje te lopen."

Meijer hield zich de rest van de dag koest, want donderdag moet hij twee keer vijftig kilometer wandelen. Hij hoort bij een groep van honderd wandelaars die een extra etappe lopen: elke dag loopt een groep van 25 wandelaars een ereronde. Deze rondes worden gehouden, omdat het de honderdste editie van de Vierdaagse is. "Ik ga proberen om de eerste vijftig iets langzamer te lopen. Het kost veel energie om snel te lopen. Ik wil mijn benen minder belasten."

Lekker windje

Eric de Rijcke (54) uit Oostburg vond de eerste wandeldag zwaar, maar de tweede etappe, die langs Wijchen ging, verliep soepeler. "Er stond een lekker windje. Daardoor was het minder warm." Het scheelde ook dat wandelaars een half uur eerder mochten starten. "Ik kon beter doorlopen. Ik ben zonder pauzes naar Wijchen gelopen. Dat is 22 kilometer."

De tweede dag staat bekend als 'roze woensdag'. De Rijcke had voor de gelegenheid een roze shirt met roze broek aangetrokken. "Het is een volksfeest. Alles is roze in de stad: overal zag je zangers en zangeressen."