Volledig scherm
Kai Merckx in de studio van Q-music. © Elodie Kint

Wakker worden met de Steense Qmusic-dj Kai Merckx

SINT JANSTEEN - Twee jaar geleden kwam Kai Merckx (25) uit Sint Jansteen binnen bij radiozender Qmusic via een talentenjacht.

Deze zomer presenteert hij de populaire ochtendshow. Terwijl heel Amsterdam nog lijkt te slapen, is Kai al keihard aan het werk. Hij presenteert deze zomer de ochtendshow op radiozender Qmusic, zodat zijn collega's Mattie Valk en Wietze de Jager vakantie kunnen vieren.

Een zware taak, want het dj-duo Mattie en Wietze heeft ervoor gezorgd dat het marktaandeel van de radiozender flink is gestegen. "Zij zetten een hele goede show neer. De luisteraars zijn daaraan gewend. Natuurlijk kan ik ze in mijn eentje niet letterlijk vervangen. Dat is ook niet de bedoeling. Ik probeer het op mijn eigen manier zo goed mogelijk te doen", vertelt Kai.

Wakkere mensen

Er hangt een sterke koffielucht in de glazen vergaderruimte van Qmusic. Het is 4.30 uur en Kai is samen met twee collega's, Bas van Nimwegen en Corien Postma, de show in grote lijnen aan het voorbereiden. De redactie is verder helemaal leeg. Welke nummers gedraaid worden, staat al vast. Kai en zijn collega's bedenken onder meer welke nieuwtjes ze tussendoor gaan vertellen, wanneer ze interactie willen met de luisteraars en op welk moment de rubrieken voorbij komen.

Iets voor zessen loopt Kai richting de dubbele deur die toegang biedt tot de studio. Aan een grote witte tafel zijn twee plekken voor de producers Bas en Corien. Kai heeft maar liefst vijf beeldschermen en verschillende mengpanelen voor zijn neus. Hij schuift een knop omhoog en een rode lamp gaat aan: 'on air'. De ochtendshow is begonnen. "Goeiemorgen allemaal, dit is 'de club van wakkere mensen'. Wie is er al wakker?", begint de dj opgewekt. Hij kondigt het ANP-nieuws aan en wacht in spanning af of er luisteraars zijn die op dit tijdstip al willlen bellen. Bas selecteert de inkomende telefoontjes en houdt een voorgesprekje voordat de bellers in de uitzending komen.

Het toeval wil dat Rick de Krijger, een vrachtwagenchauffeur uit Terneuzen, als eerste aan de lijn hangt. "Het leek me leuk om de club van wakkere mensen eens te openen op zijn Zeeuws", zegt hij. "En Kai, ik wil ook graag even zeggen dat wij als Zeeuws-Vlamingen hartstikke trots zijn op hoe jij het allemaal doet, daar bij Qmusic." De toon voor de ochtend is gezet: een vrolijk begin van de dag.

Slaapritme

Kai heeft zichzelf aangewend om tussen zeven en acht uur 's avonds te gaan slapen, zodat hij fit is ondanks dat zijn wekker om 3.15 uur al gaat. "Eigenlijk heb ik er niet zo veel moeite mee om op dat tijdstip wakker te worden. Ik heb altijd in mijn hoofd 'wauw, ik mag de ochtendshow doen'. Een soort kinderlijke spanning, waardoor ik makkelijk uit bed kan komen", vertelt hij.

Volgende week vrijdag doet het Steense radiotalent de ochtendshow voorlopig voor de laatste keer. "Mochten Mattie en Wietze er ooit mee willen stoppen, zou ik dit tijdstip graag van ze overnemen. Ik vind de ochtendshow van zes tot negen uur het mooiste moment om radio te maken", zegt Kai. "Het voelt heel speciaal om 's nachts hierheen te rijden, terwijl iedereen nog slaapt. De luisteraars worden met mij wakker. Dat is iets magisch... Ja, het is zeker mijn droom om ooit een eigen show te hebben in de ochtend."

Lees het hele artikel in de PZC van vrijdag 29 juli.

Volledig scherm
Kai Merckx in de studio van Q-music. © Elodie Kint