Volledig scherm
© Thinkstock

WageningenUR heeft paling bij de staart: voor het eerst plant aal zich voort in gevangenschap

WAGENINGEN - Een doorbraak in palingland. Het is wetenschappers van onderzoeksinstituut WageningenUR gelukt paling zich in gevangenschap te laten voortplanten. Niemand was daar tot nu toe in geslaagd, omdat wetenschappers niet wisten wat de larven eten.

In Wageningen begonnen de universiteit, het ministerie van Economische Zaken en Stichting Dupan een voortplantingscentrum voor de paling. Dat al na een half jaar succes is geboekt, opent de deur naar kunstmatige palingkweek, iets wat altijd voor onmogelijk werd gehouden.

Uitgezet

Om de palingstand op te vijzelen, zijn in Zeeland de afgelopen jaren honderdduizenden glasaaltjes - jonge palingen - uitgezet in het Veerse Meer en de Otheense Kreek. Dat is wel een kostbare actie. Een deel van de glasaal wordt voor de kust van Frankrijk, Spanje en Portugal opgevist. Als de glasaaltjes volwassen zijn geworden, zwemmen ze naar de Sargassozee, bij de Bermuda-eilanden. Daar planten ze zich voort. Hun larven drijven terug naar Europa, waar ze de zoete wateren opzoeken. Dankzij aalgoten bij gemalen is er de laatste jaren minder sterfte onder de arriverende palingen.