Volledig scherm
Elie van Strien bij zijn toelichting op de VRZ-begroting voor de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. foto Marieke Mandemaker

VRZ biedt doekje voor het bloeden

ZIERIKZEE - De gevraagde extra gemeentelijke bijdrage voor de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) over 2017 wordt gehalveerd tot 246.000 euro. De geplande inhuur van externe krachten is geschrapt en ook het telefoniecontract wordt versoberd. Waarnemend algemeen directeur Elie van Strien hoopt zo alle neuzen in Zeeland alsnog dezelfde kant op te krijgen en te voorkomen dat de VRZ onder preventief toezicht van de provincie komt te staan.

Verschillende gemeenten verwierpen voor de zomervakantie de verhoogde begroting van de Veiligheidsregio. De organisatie moest eerst nog maar eens goed naar de eigen huishouding kijken, was de boodschap. En dit is wat er nog uit te halen valt, aldus Van Strien gisteravond in zijn toelichting voor de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland.

Maritieme veiligheid

Meer bezuinigen is onmogelijk en gaat ten koste van specifieke extra taken. Maritieme veiligheid is zo'n post die dan in het gedrang zou komen. De VRZ hecht sterk aan die expertise in een kustregio als Zeeland, maar anderzijds ligt daar ook weer niet direct de prioriteit, schetste Van Strien de zuurgraad van het wisselgeld. "Het is dun ijs, met hier en daar een wak. De spons is droog en leeg."

In een brief die de waarnemend directeur vorige week aan de gemeenteraden stuurde, maakt hij duidelijk dat handhaving van het huidige veiligheidsniveau in Zeeland 'een huzarenstuk is'. De totale bezuiniging binnen de organisatie is in drie jaar opgelopen tot 20 procent van het budget.

Lokale brandweerposten

Daarentegen is er bij de overgang van de lokale brandweerposten naar de Veiligheidsregio door de Zeeuwse gemeenten nauwelijks geld beschikbaar gesteld voor de bedrijfsvoering. Het werk is echter wel meegekomen, voerde Van Strien aan, en ook de personeelslasten zijn gestegen. Dat kostenplaatje drijft de uitgaven van de organisatie in 2018 andermaal op, erkende de directeur op vragen van het SGP-raadslid Wim Houtekamer.

In die zin is de voorgestelde halvering een doekje voor het bloeden. Zoals het er nu uitziet is voor 2018 wederom 450.000 euro extra nodig om de begroting sluitend te krijgen. En ook de hogere kapitaallasten van het vernieuwde materieel komen straks op het bordje van de gemeenten, waarschuwde Van Strien alvast maar.

Beschadigd vertrouwen

CDA-raadslid Daniël Joppe maakt zich bovenal zorgen over het beschadigde vertrouwen van de brandweermensen in de organisatie door alle perikelen aan de top. "Hoe kan dat worden hersteld?" "Door in ieder geval te doen wat we hebben afgesproken", aldus Van Strien. "Ook al is het een pijnlijke maatregel."