Volledig scherm

Vrijwilligers in het ADRZ zijn gastvrij en behulpzaam

GOES - In korte tijd vond het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis veertig vrijwilligers. Wie zijn ze en wat doen ze? Van het wegwijzen in de centrale hal, het schillen van een appeltje, tot het bieden van een luisterend oor.

Het zijn de kleine dingen die het doen en dat weten de 75 vrijwilligers van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis maar al te goed.

Al jaren maakt het ADRZ gebruik van vrijwilligers. Maar de aandacht voor hen was een beetje verslapt. Onterecht, oordeelde het ziekenhuis zelf. "Want zij leveren een heel belangrijke aanvulling op onze gastvrijheid en op onze professionele zorg", vertelt woordvoerder Dick Bosscher.

Het ziekenhuis begon twee maanden geleden een wervingscampagne. In korte tijd heeft die veertig nieuwe vrijwilligers opgeleverd. Wie de ziekenhuizen in Goes en Vlissingen binnenkomt ziet direct het resultaat. Daar helpen gastheren en gastvrouwen bezoekers en patiënten om de juiste weg te vinden. Dat ze enthousiast zijn is één van de belangrijkste voorwaarden. En - niet onbelangrijk - ze moeten het ziekenhuis een warm hart toedragen.

Bezoekers en patiënten vinden al langer dat gastvrijheid, bejegening en communicatie beter kan. In een tijd dat het vaste personeel zwoegt onder hoge werkdruk, kunnen vrijwilligers juist die persoonlijke aandacht geven, is de gedachte. "Misschien zouden betaalde krachten dit werk ook goed kunnen, maar je ziet aan alles dat vrijwilligers het vanuit een warme, persoonlijke belangstelling doen. Bezoekers ervaren dat ook zo. Het mes snijdt aan twee kanten, want de vrijwilligers vinden er zelf veel voldoening en waardering in om patiënten en bezoekers bij te staan."

In het ADRZ zijn 75 vrijwilligers actief. Bijna 90 procent is vrouw en de gemiddelde leeftijd is 45 jaar. In september volgt een tweede wervingscampagne die vooral gericht is op het werven van vrijwilligers voor het ziekenhuis in Vlissingen.

Bosscher: "We hopen dat die opnieuw veertig nieuwe vrijwilligers oplevert."