Volledig scherm
Yara. © Peter Nicolai

Vrijspraak voor dood werknemers bij bouw Yara

MIDDELBURG - De rechtbank heeft twee bedrijven vrijgesproken van dood door schuld.

De twee, de Duitse aannemer Uhde Gmbh en onderaannemer Hertel Gmbh, waren door het het Openbaar Ministerie voor de rechtbank gedaagd omdat ze laks zouden zijn omgesprongen met de veiligheidsvoorschriften. Daardoor kwamen twee Bosnische werknemers om het leven kwamen tijdens werkzaamheden aan een ketel op het terrein van Yara in Sluiskil. Ze stierven op 1 april 2011 door verstikking in een in aanbouw zijnde tank waarin zich formeergas bevond.

Alles gedaan

Enkele weken geleden betoogden de raadslieden van de beide Duitse bedrijven al dat ze alles hadden gedaan om een ongeval te voorkomen. Raadsman Van der Hoeven stelde toen duidelijk dat de beide mannen die dag niet in de tank mochten komen en dat ze daar ook niets te zoeken. ,,Bovendien wisten ze dat het gevaarlijk was om in die tank te gaan."

Volgens de rechtbank hadden de beide bedrijven alles gedaan om een ongeval te voorkomen en is niet meer vast te stellen waarom de twee toch die tank zijn ingegaan. Volgens de rechters kan van de beide bedrijven niet verwacht worden dat ze constant toezicht houden op de werkzaamheden.