Volledig scherm
Gemeenschapscentrum Den Dullaert in Hulst. © Camile Schelstraete

Voorzitter Den Dullaert Hulst veranderde de statuten in zijn voordeel; weigert inzage in jaarrekeningen

HULST - Den Dullaert-voorzitter Van Puyvelde veranderde de statuten waardoor hij (en de rest van het bestuur) kan aanblijven tot ver na zijn pensioen.

Jan van Puyvelde, voorzitter van activiteitencentrum Den Dullaert in Hulst, wijzigde na zijn aantreden in 2008 de statuten waardoor hij (en de rest van het bestuur) vijf maal herkiesbaar is, telkens voor een periode van zes jaar. Ook weigert hij inzage te geven in de jaarrekeningen van de met gemeenschapsgeld gesubsidieerde stichting.

Subsidie

Vóór Van Puyvelde als voorzitter van Den Dullaert aantrad, vermeldden de statuten een bestuurstermijn van drie jaar die slechts één keer verlengd kon worden. Het huidige bestuur, onder leiding van Van Puyvelde, kan nu dus 36 jaar aanblijven, in plaats van zes jaar. Burgemeester en wethouders van Hulst zijn op de hoogte van de statutenwijziging door Van Puyvelde en zijn hier niet blij mee. "Wij vinden dit niet correct en Van Puyvelde kent onze opvatting", zegt wethouder Adri Totté. "Het probleem is dat wij als college niets aan deze constructie kunnen doen. Daartoe zijn wij niet bevoegd." Wel kan de gemeenteraad met de vuist op tafel slaan en de subsidiekraan dichtdraaien.

Statutenwijziging

De secretaris van Stichting Den Dullaert, Urbain van Kemseke, is overigens familie van Van Puyvelde. Drie andere bestuursleden prijkten op de lijst van Van Puyveldes politieke partij Hulst Anders. Van Puyvelde weigert antwoord te geven op de vragen die hem over de statutenwijziging, het gebrek aan een gebruikersraad in Den Dullaert en de samenstelling van het bestuur zijn gesteld. Hij wilde slechts kwijt: "Het voltallige bestuur van Den Dullaert stond achter de statutenwijziging. Wij besturen conform de statuten. De jaarrekeningen verstrekken we niet."

De redactie heeft daarom besloten een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om zo de jaarrekeningen alsnog boven tafel te krijgen.

Volledig scherm
Jan van Puyvelde. © Camile Schelstraete