Volledig scherm
De Oosterscheldekering. © Mechteld Jansen

Voorproefje van het feest op de Oosterscheldekering (video)

NEELTJE JANS - Dinsdag was het precies dertig jaar geleden dat toenmalig koningin Beatrix de stormvloedkering in gebruik nam. Het grote publiek moet nog tot vrijdag 7 en zaterdag 8 oktober wachten, voor er in het Topshuis op Neeltje Jans en in de publiekspijler van de kering kan worden rondgekeken.

Voor genodigden en studenten van de Hogeschool Zeeland (HZ University of Applied Sciences) was gisteren wel al ruimte op en rond de jarige kering. Er werd gediscussieerd over waterveiligheid en publiek-private samenwerking, er werd genetwerkt en geborreld. En voor de HZ-studenten was er een mini-symposium met grote namen: Tjebbe Visser, oud-projectleider van de Oosterscheldekering, Harold van Waveren, topadviseur van de dienst Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving, en Bregje van Wesenbeeck, expert van onderzoeksinstituut Deltares op het gebied van natuurlijke beschermingen van overstromingsrisico's.

Tjebbe Visser is 83 jaar. Hij woont met zijn vrouw in IJsselstein, één meter boven NAP. In de jaren 70 en 80, tijdens de bouw van de kering, woonde hij in Zierikzee. Hij vertelde de HZ-studenten wat een enorm avontuur hij beleefde, sinds hij in 1979 tot projectleider werd benoemd. Het besluit om in plaats van een dichte dam toch een pijlerdam aan te leggen, had enorme consequenties. Visser: "Als het mislukt, kan ik altijd nog brugwachter worden. Dat zei ik tegen mijn vrouw. In die tijd ontsloeg Rijkswaterstaat immers nooit mensen."

Oosterscheldekering 30 Jaar Jubileum