Volledig scherm
Archief: Jazzsaxofonist Joe Lovano. © Wouter Schenk

Voorlopig geen jazz meer bij Muziekpodium Zeeland

MIDDELBURG - Muziekpodium Zeeland programmeert dit jaar, en mogelijk ook de eerste helft van 2017, geen jazzconcerten meer in het Schuttershofcafé in Middelburg. De afgelopen jaren stonden daar niet alleen Nederlandse topmuzikanten, maar ook wereldsterren. De oorzaak is een verlaging van de subsidie door de provincie.

Daardoor moet het Muziekpodium de tering naar de nering zetten. "Dat betekent dat onze jazzconcerten voorlopig even in de wachtkamer gezet worden", schrijft directeur Willem Kniknie in een nieuwsbrief. "Hoewel deze concerten van hoge kwaliteit, diversiteit en avontuurlijkheid waren, zijn ze toch net iets te verliesgevend gebleken om onder de huidige omstandigheden voort te zetten."

De provincie besloot kort voor de zomer de helft te schrappen van de jaarsubsidie van ruim drie ton die Muziekpodium tot dusver kreeg. Met het voorlopig schrappen van de jazzconcerten lijkt de bezuiniging van de provincie zijn doel voorbij te schieten. Het idee was een overaanbod aan concerten met serieuze muziek op Walcheren tegen te gaan, maar dat gold vooral voor klassieke muziek.

De jazzconcerten van Muziekpodium zijn uitzonderlijk. Zo traden eerder dit jaar onder anderen Joe Lovano (foto), Avishai Cohen en Terenche Blanchard op, die binnen het genre wereldberoemd zijn. De meeste concerten vonden bovendien plaats in het Schuttershofcafé. De provincie zag voor Muziekpodium Zeeland 'nieuwe stijl' wel kansen als de ondersteuningsfunctie voor andere podia werd uitgebouwd. Die met het Schuttershofcafé bekoelt nu juist.

Kniknie reageert voorzichtig op die stelling. Hij is in gesprek met de provincie. Het concert van bassist Avishai Cohen vond plaats in het Arsenaaltheater en werd goed bezocht. "Wellicht dat we minder jazzconcerten organiseren maar wel iets grootschaliger, zodat kosten en baten wat beter in evenwicht zijn." Verder is de provincie volgens hem positief over de bijdrage aan Zeelandjazz, waarin de jazzfestivals van Middelburg en Terneuzen zijn gecombineerd.