Volledig scherm
© Thinkstock

Vodafone verbetert mobiele bereikbaarheid op strand

VROUWENPOLDER - Telefonieaanbieder Vodafone gaat de mobiele bereikbaarheid op de stranden van Walcheren en Noord-Beveland verbeteren.

Het streven is dat nog voor het komende toeristenseizoen voor elkaar te hebben.

Geen dekking

Uit een onderzoek dat de provincie vorig jaar heeft uitgevoerd, bleek dat de mobiele bereikbaarheid in diverse delen van Zeeland te wensen overlaat. Dat geldt vooral voor de stranden, waar de bereikbaarheid vaak ondermaats is of er zelfs helemaal geen dekking is.

Dat geldt met name voor Walcheren. Door de hoge duinen hebben de telefoniemasten van de diverse providers aan de landzijde niet of te weinig bereik op het strand. Smartphones pikken daar eerder het signaal van de Belgische providers op, dat zonder enig obstakel de Walcherse kust kan bereiken.

Verbeteren

Naar aanleiding van de bevindingen hebben de provincie en de gemeente Veere het initiatief genomen om de mobiele bereikbaarheid te verbeteren en met de diverse aanbieders te gaan praten.

,,Vodafone heeft nu gezegd dat ze een poging wil wagen om het netwerk op het stranden in de gemeenten Vlissingen, Veere en Noord-Beveland te verbeteren", zegt Dick van der Velde, ondernemersmanager in Veere, die de inspanningen namens de gemeente coördineert.

Smart cells

Vodafone gaat zogeheten small cells plaatsen bij de strandpaviljoens of andere bouwwerken op het strand, zoals de post van de reddingbrigade. Het gaat om relatief kleine masten van ongeveer twaalf meter hoog, die ervoor zorgen dat de capaciteit en het bereik heel gericht worden verbeterd.

Van der Velde is blij met het besluit van de telefonieaanbieder. ,,De overheid heeft geen plicht om ervoor te zorgen dat de mobiele bereikbaarheid op het strand in orde is. Het is dus een kwestie van marktwerking. Vodafone wil gelukkig als voorloper fungeren."