Volledig scherm
© Thinkstock

Vodafone neemt mobiel netwerk langs stranden Walcheren in gebruik

DOMBURG - De stranden van Walcheren en Noord-Beveland zijn sinds woensdag overal mobiel bereikbaar. In zeven maanden tijd heeft Vodafone met een ketting van 100 mini-zendkasten 30 kilometer strand van dekking voorzien.

Vorig jaar constateerde de provincie Zeeland dat de stranden een witte vlek vormden in dekking van de mobiele netwerken. Aan de Walcherse zuidwestkust pikten mobieltjes soms wel een Belgisch signaal op dat vanuit de richting Knokke over water het Walcherse strand bereikte.

Duinen

De hoge duinen stonden de verbinding tussen de zendmasten op Walcheren en de gebruikers in de weg. Ook 112 was niet altijd bereikbaar. De provincie ging in gesprek met de providers en Vodafone nam de handschoen op.

Klanten van Vodafone hebben nu gegarandeerd bereik op het strand. Andere operators kunnen met Vodafone contracten sluiten zodat ook hun klanten van het netwerk gebruik kunnen maken. Overigens is het noodnummer 112 voor de klanten van alle providers nu al bereikbaar.

Schotels

Op een aantal plaatsen op het strand zijn palen met schotels geplaatst die het signaal vanaf de netwerkmast kunnen oppikken. Vanaf die verzamelpunten wordt het signaal doorgegeven naar in totaal 100 zogeheten 'small-cells', die op 29 plaatsen, meestal aan of bij strandpaviljoens staan. Die small-cells, niet groter dan een kleine koffer, zorgen uiteindelijk voor de verbinding met de mobiele telefoons op het strand. Voordeel is dat ze vrij onopvallend geplaatst kunnen worden.

Volgens Eben Albertyn, CTO (chief technical officer) van Vodafone, heeft zijn bedrijf de ambitie om ook langs de Zeeuws-Vlaamse en Schouwse kust het systeem van small-cells toepassen.

Volledig scherm
Vodafone-topman Eben Albertyn (rechts) en provinciebestuurder Jo-Annes de Bat bij de schotelantenne en small-cell die gemonteerd zijn aan de strandpost in Domburg. Deze apparatuur zorgt voor mobiel bereik op de stranden van Walcheren en Noord-Beveland. © Jan de Jonge