Volledig scherm
ANP

Vlissings paar woont vlakbij epicentrum aardbeving Italië: 'Het huis trilde en kraakte'

CERRETO DI SPOLETO - De uit Vlissingen afkomstige Hans en Annemarie Verbeek werden letterlijk wakker geschud door de zware aardbeving die de Italiaanse provincie Perugia in de nacht van dinsdag op woensdag teisterde. "Het hele huis stond te trillen en te kraken. We hebben hier al eerder aardbevingen meegemaakt, maar nooit zo heftig. Het went nooit."

Het paar woont al jaren in Cerreto di Spoleto, een berggehucht ten westen van Norcia. "Hemelsbreed zitten we maar 25 kilometer van het epicentrum van de aardbeving. Dat ligt ongeveer tien kilometer ten zuidoosten van die plaats."

Bellen

'Lawaai en trillingen' wekten de Verbeeks om half vier 's nachts ruw uit hun diepe slaap. "Aanvankelijk beseften we niet wat er aan de hand was, maar toen het huis letterlijk stond te schudden, begrepen we dat het een aardbeving moest zijn. Ik keek uit het raam en zag dat er licht brandde bij de buren, die zo'n 400 meter verderop wonen. We hebben ons aangekleed en zijn naar hen toegegaan. Overigens gaan mensen hier meteen bellen of alles in orde is. Toen we bij de buren het nieuws op tv volgden, waren er naschokken. We renden naar buiten, want een huis kan zo instorten. Tussen half vier en half zes telden we achttien naschokken, zelfs eentje van 5,3 op de Schaal van Richter."

Wonderwel heeft geen enkel huis in Cerreto di Spoleto schade opgelopen. "We nemen niettemin maatregelen, want de situatie is onzeker. De buurman overnacht in zijn auto. Wij slapen in een studio op ons terrein. Bij een nieuwe schok kunnen we sneller buiten zijn."