Volledig scherm
© René Manders

Vlissings eetcafé dicht op Bevrijdingsfestival door 'te hoge heffingen'

VLISSINGEN - Eetcafé Roots aan de Nieuwendijk in Vlissingen blijft donderdag tijdens Bevrijdingsdag gesloten. De uitbater zegt zoveel aan de organisatie van het Bevrijdingsfestival bij te moeten dragen dat hij vreest er op toe te leggen. "En daar ben ik geen ondernemer voor." Naast een verplichte bijdrage van 150 euro moet Gertjan Stolk nog drie keer dat bedrag te betalen om zowel binnen als buiten eten te verkopen en een buitentap aan te sluiten.

Daarnaast moeten bezoekers op de terrassen hun consumpties betalen met munten. Van elke munt van 2,60 euro gaat twintig eurocent naar de Cultuurwerf, de organisator van het Bevrijdingsfestival.

Directeur Onno Bakker vindt dat de Cultuurwerf 'schappelijke' bijdragen vraagt. Maanden overleg met de horeca leidde niet tot een eenduidig standpunt, zodat de Cultuurwerf uiteindelijk zelf tarieven heeft vastgesteld. Die tarieven verschillen per locatie. Zo betalen ondernemers die het dichtst bij de festiviteiten zitten - bijvoorbeeld de cafés en restaurants aan het Bellamypark - de hoogste bijdragen.

Bakker kan zich niet voorstellen dat horeca-ondernemers geen fatsoenlijkeboterham kunnen verdienen als er 'dertig- tot veertigduizend bezoekers' in Vlissingen rondlopen. Cafébaas Stolk rekent echter voor dat hij de zeshonderd euro exclusief btw die Cultuurwerf vraagt niet kan terugverdienen bij een omzet van '2500 tot drieduizend euro'. "Behalve dat ik zelf werk, lopen er op die hele dag ook twee medewerkers."

Stolk krijgt enige steun van Niels le Roij van Brasserie De Monnick, even verderop aan de Nieuwendijk. Le Roij wijst er op dat het donderdag Hemelvaartsdag, een feestdag waarop hij zijn personeel veel meer betaalt dan op een andere dag. De Monnick gaat donderdag wel open, maar zal geen tap buiten aansluiten. Le Roij verwacht evenals Stolk wat minder aanloop van het publiek. Niet alleen omdat de Nieuwendijk aan de rand van het festivalterrein ligt, maar ook omdat het dancefestival opschuift van de kade tegenover de dijk naar de Spuikom.

De uitbaters van Brasserie Jong en De Gecroonde Liefde leggen zich zonder morren neer bij de tarieven voor het festival. De Gecroonde Liefde ziet ook af van een buitenterras, Jong denkt er nog over.

Cultuurwerfdirecteur Bakker benadrukt dat hij, behalve de Facebookaankondiging van Roots, nog geen klachten over de tarievenheffingen heeft gehoord.