Volledig scherm

Vlissingen zet uniek boek over Nederlandse scheepsbouw online

VLISSINGEN - Het Memoriaal van de Marine was in 1880 het boek, dat alle op dat moment beschikbare kennis over scheepsbouw bevatte. Het Gemeentearchief van Vlissingen heeft één van de weinige bewaard gebleven exemplaren gedigitaliseerd en op de eigen website gezet. Een unicum voor wie een 'natte ziel' heeft.

In het boek van B.J. Tideman wordt aandacht besteed aan oorlogsschepen, koopvaardijschepen, droge dokken, waterwegen en de uitrusting van werven. Ook wordt er gedetailleerd ingegaan op de verschillende types ankers en ankerkettingen, rondhout, stoomwerktuigen en ketels. Vooral de aflevering, waarin de weerstandsproeven met paraffinemodellen worden beschreven, trokken internationaal de aandacht.

Advies

De Vlissingse archivaris Ron van Maanen noemt de Amsterdammer Tideman (1834-1883) 'de belangrijkste Nederlandse marine-ingenieur in de 19e eeuw'. Tideman begon zijn loopbaan in Vlissingen, waar hij van 1857 tot 1868 als ingenieur werkte op de Rijkswerf. Van 1864 tot 1867 was hij lid van de Vlissingse gemeenteraad. In 1873 werd hem gevraagd een advies uit te brengen over de vestiging van een scheepsbouw- en machinefabriek in Vlissingen. Met zijn positieve advies staat hij aan de basis van de later Koninklijke Maatschappij De Schelde.

In het boek wordt ruim aandacht besteed aan pantserschepen, zoals het ramschip Schorpioen, dat van 1989 tot 1998 als museumschip in Middelburg lag.

Bekijk hier het Memoriaal op de website van het Gemeentearchief Vlissingen.

Volledig scherm
Het titelblad van het Memoriaal van de Marine. © Gemeentearchief Vlissingen