Volledig scherm
John Bijl (links) en Ard Stoutjesdijk in het laboratorium van het jubilerende Vitro Plus. © Marieke Mandemaker

Vitroplus/Vivi uit Burgh-Haamstede wint Zeeuwse Pioniersprijs

MIDDELBURG - Vitro Plus uit Burgh-Haamstede met dochteronderneming ViVi, heeft de Zeeuwse PioniersPrijs 2016 gewonnen.

Deze prijs werd zaterdagmiddag in Middelburg voor de vierde keer uitgereikt, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van netwerk De Zeeuwse Connectie in het provinciehuis in Middelburg.

Absolute winnaar
De jury vond Vitroplus/Vivi een absolute winnaar. Een krop sla kweken zonder bestrijdingsmiddelen en met slechts een halve liter water in plaats van de gebruikelijke 40, in een gebouw onder led-licht? En nog lekkere sla ook. ViVi kan het, meldt het juryrapport.

Voedselvraagstuk
Volgens de jury komt daarmee een high-tech oplossing voor wereldwijde voedseltekorten wellicht gewoon uit Zeeland. Moederbedrijf Vitro Plus is al wereldmarktleider op het gebied van weefselkweek varens (ruim 70 procent van de varens wereldwijd komt uit Zeeland) en past deze unieke expertise sinds enige tijd ook toe op groenten en kruiden. ViVi heeft voor eigen rekening en risico speciaal voor dit project een kweekfaciliteit gebouwd om toekomstige gebruikers te kunnen overtuigen. Dat is pionieren. De sla wordt ook al verkocht in restaurants.

Prijs
De directeuren John Bijl en Ard Stoutjesdijk namen de prijs, die bestaat uit onder meer een oorkonde, een Zeeuws kunstwerk van Henk Vierveijzer en een geldbedrag van 5000 euro, in ontvangst. Voor het eerst in de geschiedenis van de Zeeuwse PioniersPrijs zijn jury en publiek het overigens volledig eens: ook de meeste publieksstemmen gingen naar Vitro Plus / ViVi en zij werd daardoor ook publiekswinnaar.

Andere genomineerden
De andere vier genomineerden die door De Zeeuwse Connectie tijdens de Zeeuwse Handelsmissie in Den Haag werden bekendgemaakt zijn: producent van innovatief licht pantsermateriaal AllPlast uit Tholen, de Digitale Schoolpas, een app van Foto Verschoore uit Vlissingen die de schoolpas vervangt, producent van moderne en verantwoorde vleesproducten en vleesvervangers Meatless uit Goes en milieuvriendelijke producent van biologische mosterd en sauzen TonS Mosterd uit Zierikzee.

Netwerk van Zeeuwen
De Zeeuwse Connectie is een netwerk van ruim achtduizend Zeeuwen, veelal buiten Zeeland, dat bijeenkomsten organiseert in de Randstad en actief is op Facebook en Linkedin. Eens per jaar organiseren ze deze bijeenkomst in Zeeland.