Volledig scherm
Hansjorg Ahrens van Naturalis (links) wijst mosselvisser David Schot op bijzonderheden. © Lex Kattenwinkel

Vissen naar kennis over lang gestorven dieren

HANSWEERT - Dertig keer gingen de korren omlaag en bijna evenzoveel keer kwamen er fossiele botten boven water, zaterdag tijdens de 'bottenvistocht' van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW).

Het is een bijzondere tocht, deze keer. Voor de twintigste keer vaart mosselvisser Jaap Schot belangeloos, geheel in dienst van de wetenschap, naar belangrijke vindplaatsen in de Westerschelde. De 'bottenvistochten' worden georganiseerd door de Werkgroep Geologie van het Zeeuws Genootschap.

Mammoet en hyena

Op de Oosterschelde werd in 1950 de eerste van dergelijke tochten gehouden, met de opa van Jaap Schot aan het roer. Dáár organiseert het Genootschap Kor En Bot de tochten. Maar terwijl de Oosterschelde vooral fossiele botten prijsgeeft van landzoogdieren als mammoet en hyena uit het Vroeg-Pleistoceen (1,8 miljoen jaar geleden) komen in de Westerschelde zeezoogdieren boven water die tussen de 14 en 8 miljoen jaar oud zijn (Midden- en Laat-Mioceen).

Klaas Post van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam vaart vanwege zijn expertise als gast mee. De korren zijn omlaag gelaten in een put van zo'n dertig meter diep voor de kust van Terneuzen. Op het dek liggen zo rond 15.00 uur - na ruim vier uur vissen - kisten vol fossiele botten. In totaal zo'n honderd, van zeezoogdieren uit het Midden- en Laat Mioceen. Post is vooral in zijn nopjes met de rib van een zeekoe en met bulla's en periotica's van vroege baleinwalvissen (Cetotheriida).