Volledig scherm
Een dag na de wateroverlast worden de straten in Yerseke schoongeveegd. © Joeri Wisse

Vijftig tot honderd huizen ondergelopen in Yerseke

YERSEKE - De hoosbui die donderdagavond over Zuid-Beveland trok, heeft bij vijftig tot honderd huishoudens in Yerseke tot wateroverlast geleid.

Dat zegt Adryan Lamper van de Yersekse brandweer. Vooral de lager gelegen oude straten rond het centrum van het dorp kregen het zwaar te verduren, door de buien die voor zo'n 45 millimeter neerslag zorgden. In de Julianastraat, Kerkhoekstraat en Breeweg stond op de laagst plekken een halve meter water. De wateroverlast in huizen bleef beperkt tot enkele centimeters tot zo'n dertig centimeter.

Even voor middernacht waren alle straten drooggepompt. In de Julianastraat, de weg die onderlangs de Havendijk loopt, stond het meeste water. Pas rond 22.00 uur kon de dompelpomp met een capaciteit van 4000 liter per minuut effectief worden ingezet. Aanvankelijk werd het water op een ander rioolstelsel geloosd, maar die bleken ook zo vol te zitten dat het water via andere putten weer omhoog kwam.

In overleg met waterschap Scheldestromen is besloten het water in de Molenpolder te pompen, waar het uiteindelijk naar het gemaal in Waarde wordt afgevoerd. Nadat alle straten waren drooggepompt, hebben brandweerlieden getroffen huishoudens bezocht. "We hebben hen informatie gegeven over het belang van goed schoonmaken. Omdat de riolen waren overgelopen, is er een risico op ecolibesmetting."

Om die reden pompte de brandweer het met uitwerpselen besmette water ook niet de dijk over de Oosterschelde in. "Dat deden we twee jaar geleden nog wel, maar daar zijn afspraken over gemaakt met de gemeente. Je kunt niet riskeren dat oester- en mosselcultuur besmet raakt", aldus Lamper.

Volledig scherm
De Wilhelminastraat in Yerseke stond donderdagavond volledig onder water. © Joeri Wisse
Hoosbuien hebben donderdag 16 juni voor flink wat wateroverlast gezorgd in Yerseke. Verschillende straten stonden blank, op sommige plekken liep het riool over en hadden mensen water in huis. Kijk op: http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/wateroverlast-na-hoosbui-in-yerseke-kapelle-en-goes-video-s-1.6115166