Volledig scherm
© Thinkstock

Vijftien jaar cel voor schieten in woonwijk Terneuzen

DEN BOSCH - "Een meedogenloze schietpartij. Op klaarlichte dag een woning doorzeven in een woonwijk. Dat is zo verschrikkelijk." Ook het gerechtshof in Den Bosch had maandag geen goed woord over voor de schietpartij, vier jaar geleden op Koninginnedag in de Larixstraat in Terneuzen.

De 37-jarige R.J. kreeg in hoger beroep net als bij de rechtbank in Middelburg vijftien jaar cel.

Het gerechtshof vond het medeplegen van een poging moord, een poging doodslag en vuurwapenbezit bewezen. "Ook al zou verdachte niet zelf hebben geschoten, is er sprake van medeplegen. De vijf mannen in het witte bestelbusje opereerden als groep en hadden hetzelfde doel."

Bij de schietpartij werd eerst gedreigd dat een 20-jarige man zou worden doodgeschoten. De groep Antillianen kwam daarna terug in een wit bestelbusje. Het slachtoffer vluchtte na de eerste schoten naar binnen en ging daar op zijn moeder liggen, om haar te beschermen. Voor de woning werden uiteindelijk achttien kogelhulzen gevonden. Het slachtoffer raakte zwaargewond en heeft inmiddels al vijftien operaties ondergaan.

In eerste instantie werd gedacht dat de oorsprong van de schietpartij lag in het al jaren slepende conflict tussen Antillianen in Terneuzen. Advocaat Ruben Poppelaars zei twee weken geleden bij het gerechtshof dat hij van een rechercheur die de verhoudingen in de Antilliaanse gemeenschap onderzoekt, begreep dat er helemaal geen voortdurende vete is, maar een opeenstapeling van losse conflicten.