Volledig scherm
Scheepvaart op de Westerschelde. © archieffotot Willem Staat

Vijf nieuwe stortplekken voor baggerslib Westerschelde

HANSWEERT - Nederland en Vlaanderen laten tot 2018 op vijf (nieuwe) proeflocaties in de Westerschelde 7,35 miljoen kubieke meter baggerspecie storten. Het gaat om slib dat bij regulier onderhoud van de vaargeul vrijkomt.

De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie zegt in een publicatie dat het beslist geen nieuwe verdieping betreft.

Om de baggerspecie kwijt te raken, heeft een projectgroep een speciale strategie bedacht: flexibel storten in vijf nieuwe proefgebieden: twee diepe zones (de Put van Hansweert en de Inloop van Ossenisse) en drie ondiepe zones (de Suikerplaat, het Gat van Borssele en Ossenisse Oost). Op bestaande stortlocaties wordt dezelfde hoeveelheid minder gestort. Ergo: de baggerspecie wordt alleen over meer plaatsen verdeeld.

Elke plek wordt nauwlettend gevolgd, zodat duidelijk wordt hoe stabiel de gestorte baggerspecie is.

In maart dit jaar gingen de eerste proefstortingen van start: 1 miljoen kuub slib werd gestort in de Put van Hansweert en eenzelfde hoeveelheid in de Inloop van Ossenisse. De Tijdelijke Handelsvereniging Zeeschelde, een vereniging van DEME en Jan De Nul die ook de baggerwerken in de Schelde uitvoert, gaat eind dit jaar verder op de Suikerplaat. Het studiebureau IMDC rapporteert hoe de specie zich op de locaties gedraagt. De projectgroep 'flexibel storten' volgt die op, aldus de commissie.