Volledig scherm
© Thinkstock

Vier cardiologen en ADRZ ruziën over wie het voor het zeggen heeft

GOES - Vier cardiologen en het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis zijn het met elkaar oneens over wie het voor het zeggen heeft.

Komen ze niet tot elkaar, dan kan dat leiden tot het vertrek van cardiologen. Het ADRZ was - zoals bijna alle ziekenhuizen in Nederland - ooit niet meer dan een gebouw dat kamers verhuurt aan individuele ondernemers, de artsen. Zo had elke vakgroep zijn eigen ondersteunend personeel in dienst. De directeur van het ziekenhuis had daar niets over te vertellen. Maar de tijden zijn veranderd. Nu het, zeker in Zeeland, noodzakelijk is dat het ADRZ efficiënter werkt, de kwaliteit van zorg verhoogt en meer samenwerkt met andere ziekenhuizen, moeten ook directie en artsen meer met elkaar optrekken.

Coöperatie

Tot voor kort hingen ze nog teveel als los zand aan elkaar, concludeerde vorig jaar een bedrijf dat de organisatie doorlichtte. Om artsen meer te betrekken bij de organisatie is vorig jaar besloten een coöperatie op te richten. Artsen blijven weliswaar zelfstandige ondernemers, maar mogen meepraten met de directie over beleid en dragen ook financieel risico. Daarmee leveren ze natuurlijk ook zeggenschap in en zijn ze minder baas in eigen huis dan voorheen.

Bijna alle artsen van het ADRZ zijn inmiddels aangesloten bij de coöperatie. Maar vier van de zeven cardiologen weigeren dat vooralsnog. Directie en cardiologen zijn nog met elkaar in gesprek. Leiden die gesprekken tot niets, dan betekent dat het einde van de samenwerking tussen ADRZ en die vier artsen.