Volledig scherm
Victoria Dolna (13) met rapper Winne. Victoria won de kinderboekenrapwedstrijd. © Myrthe de Haan

Victoria (13) uit Scherpenisse wint landelijke boekenrapwedstrijd

SCHERPENISSE - Wat is Victoria Dolna (13) uit Scherpenisse ongelofelijk trots. Want zij won zondag de Nederlandse boekenrapwedstrijd in Den Haag.

Met haar rap over haar lievelingsboek De duistere kroon van Geronimo Stilton 'steekt ze met kop en schouders boven de rest uit', aldus rapper Winne. Alle kinderen in Nederland zijn in de Kinderboekenweek opgeroepen met een rap een ode te brengen aan hun favoriete boek. Via de website van het Jeugdjournaal gaf rapper Winne alvast een aantal tips. Tijdens de Kinderboekenparade in het Kinderboekenmuseum in Den Haag werd zondag de winnaar bekend gemaakt door rapper Winne.

Te vet

Victoria kan het nog niet geloven dat ze heeft gewonnen. "Ik dacht dat ik droomde. Maar toen hoorde ik dat het echt was en toen vond ik het gewoon te vet."

Ze zit in groep acht van basisschool het Kompas in Bergen op Zoom. In de lessen werd niet alleen aandacht besteed aan de Kinderboekenweek, de kinderen kregen ook de kans om een rap te maken. Dat liet de dertienjarige Zeeuwse zich niet twee keer zeggen. "Toen heb ik in driekwartier mijn eigen rap geschreven. Ik hou van wedstrijden waarin ik word uitgedaagd."

Fantasieverhaal

De duistere kroon van Geronimo Stilton is het boek waar ze dol op is. "Het is heel spannend. Toen ik het aan het lezen was kon ik het niet neerleggen. Het is een fantasieverhaal, daar hou ik van. Als je het boek leest, lijkt alles net echt. Het hele verhaal, de opbouw, vind ik te mooi voor woorden."

De muziek waarop de tekst moest worden geschreven stond al op internet. "Ik had dus al een idee van ritme en moest daarop mijn taal aansluiten."

Het was Victoria's allereerste rap. "Ik schrijf wel gedichten. Een rap schrijven lijkt veel op het schrijven van gedichten. Bij mijn rap heb ik veel rijmwoorden gebruikt en dat doe ik ook bij mijn gedichten. Het enige waar je meer op moet letten is de ritme van de muziek."

Ritme

Victoria vond het niet moeilijk. "Een uitdaging was het wel. Ik deed het voor het eerst en ik moest me wel aanpassen aan regeltjes die bij het maken van een rap horen, zoals het ritme. En ik probeerde ik te zorgen dat grammaticaal alles goed was. We hadden in de les maar drie kwartier om het te doen en het lukt eigenlijk best snel. Daarna moest ik alleen maar oefenen om het ook echt te rappen.

Zaterdag is ze met rapper Winnen in Hilversum de studio ingedoken om het nummer op te nemen. "Dat is voor mezelf en tegelijk een oefening voor het optreden van vandaag (zondag). De studio was best wel een groot gebouw met grote zalen. Waar wij heen gingen was het heel relaxed. Ik kon me wel goed ontspannen daar en dat was wel een beetje nodig. Het was heel vet, want je ontmoet niet elke dag een bekend persoon en je staat niet elke dag in de studio. Ik denk dat ik meer raps en liedjes ga schrijven, ik vind het wel leuk en hoop dat ik er verder mee kom."

Kalme manier

Rapper Winne, die alle inzendingen heeft beoordeeld en de winnaar heeft gekozen, is diep onder de indruk van Victoria's rap. "Ze stak met kop en schouders boven de rest van de tientallen inzendingen uit. Met name omdat ze het op een heel kalme manier overbracht en tegelijkertijd heel ritmisch was. De tekst was inhoudelijk zo tof dat ik benieuwd ben naar het boek."

Het allerbelangrijkste van een rap is dat die overkomt, mensen raakt, vertelt Winne. "Nadat dat gebeurd is, ga je pas letten op wat er gezegd wordt en hoe. Bij de rap van Victoria is de flow goed, het is ritmisch, haar timing is goed en de manier waarop ze het brengt is ook goed. Zeker een tien met een griffel. Zaterdag had ik haar op bezoek in de studio om de rap op te nemen en dat ging ook heel erg makkelijk. Ze is een rapper in de dop. Ik zie zeker meer voor haar weggelegd. Als ze zou willen, zou ze er makkelijk verder in kunnen."