Volledig scherm
© Mariska Hofman/DG

Vete in Terneuzen: spel tussen kat en muis

TERNEUZEN - Een politiebiker rijdt woensdagmiddag door de Axelsestraat. Het is voor het oog de enige zichtbare politie-activiteit op een rondje door Terneuzen. De kern Terneuzen is sinds een week aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat gebeurde nadat de Middelburgse rechtbank twee verdachten van een schietpartij in de Iepenlaan in Terneuzen vrijsprak. De politie heeft extra bevoegdheden gekregen, onder meer om mensen te fouilleren.

De eigenaar van een café in de Terneuzense binnenstad - 'ik kom liever niet met mijn naam in de krant' - heeft zeker in het weekend meer politie gezien. "Ik heb ze wel regelmatig zien controleren", vertelt hij. "Ze hebben zelfs voor mijn café mensen staande gehouden en gefouilleerd, maar voor de rest. Je leest er wel het één en ander over op Facebook."

De kroegbaas vindt het goed dat de voorzorgsmaatregel is genomen. "Veel meer kan de burgemeester ook niet doen, al kun je je afvragen of het echt zal helpen. De politie kan moeilijk overal zijn."

Een collega-caféhouder heeft ook gemerkt dat de politie vooral in het weekend nadrukkelijker aanwezig was in de Terneuzense binnenstad. Ze heeft niemand zien fouilleren. Bang is ze al helemaal niet. "Ik ben ook niet zo bang uitgevallen."

In tropisch Terneuzen heerst woensdagmiddag een haast lome sfeer. De ijssalon aan de Axelsestraat doet goede zaken. Een politiebiker fietst voorbij. Hij lijkt nogal gehaast. Hij is enige politieagent die zich deze middag vertoont.

Jan Lonink, burgemeester van Terneuzen, verzekert dat er zeker meer politiecapaciteit wordt ingezet. "Zowel zichtbaar als onzichtbaar." Hij is er tevreden over dat de politie Zeeland/West-Brabant op zijn verzoek extra politiemensen beschikbaar heeft gesteld. "Als de noodzaak er is, krijg je dat voor elkaar, gelukkig."

De 'doelgroepen' worden extra in de gaten gehouden, aldus Lonink. "We weten goed wie bij wie hoort. Terneuzen is geen Rotterdam of Zaanstad. Wij hebben een idee wie eventueel kwaad in de zin heeft. Al zit er ook veel beweging in de groepen. Dat maakt het wel lastiger."

De omgeving van de Iepenlaan waar eind 2014 een schietpartij plaatsvond, waarbij het slachtoffer een dwarslaesie opliep, is woensdagmiddag ook de rust zelve. Een fietser die aan de Amberboomstraat woont, wil wat zeggen. Hij merkt de laatste dagen niet echt dat meer politie in de wijk rondrijdt. Die komt er toch al regelmatig. Veel nut heeft de extra inzet volgens hem niet. "Op een gegeven moment komen ze elkaar toch weer tegen."

Het is een gevoel dat ook leeft bij een groepje mannen dat gezellig thee aan het drinken is in de voortuin van het huis van één van hen. Ze komen uit voormalig Joegoslavië. "Wij zijn het geweld ontvlucht", zegt één van hen. Hij vindt het heel vervelend dat zijn wijk een stempel heeft. "Het gaat om vijf, zes mensen, meer niet, het is voor de rest een hartstikke rustige buurt."

Ook deze mannen vinden het goed dat vorige week de extra veiligheidsmaatregel is genomen. "Weet je", reageert hij op de vrijspraak van de twee verdachten in Middelburg. "Ze moeten hen laten bewijzen dat ze onschuldig zijn, en niet dat de overheid moet bewijzen dat zij schuldig zijn. Zo blijf je bezig met een kat-en-muisspel."

Wat alle extra inspanningen tot nu toe hebben opgeleverd, blijkt niet gemakkelijk te achterhalen. De politie verwijst naar de gemeente. Uiteindelijk blijkt het Openbaar Ministerie de informatie te moeten verstrekken. Het OM houdt het kort, dat er niets bijzonders is gemeld. De vorige week donderdag getroffen preventieve maatregel voor de kern Terneuzen geldt in elk geval nog tot 9 oktober, 01.00 uur.