Volledig scherm
Peter Sijnke. © Mechteld Jansen

'Verwoesting Middelburg in mei 1940 toch vooral door Duits artillerievuur'

MIDDELBURG - De verwoesting van Middelburg op 17 mei 1940 is veroorzaakt door vooral Duits artillerievuur - en niet door alleen Franse artilleriegranaten.

Dat concludeert het Nederlands Instituut voor Militaire Historie na beoordeling van de onderzoeken door Peter Sijnke (Vergeten Bombardement, 2010) en Ton Goossens (Gestold Verleden, 2012). Sijnke stelde dat '(voornamelijk Duits) artillerievuur' leidde tot de verwoesting van Middelburg. Goossens stelde daarentegen dat het alleen Franse granaten zijn geweest die op de stad vielen.

Onvoldoende aannemelijk

Een commissie van het NIMH presenteerde woensdagmiddag in Middelburg haar eindrapport. De commissie vindt dat Goossens zijn stelling - alleen Franse granaten - onvoldoende aannemelijk onderbouwt. Bovendien slaagt hij er volgens de commissie niet in om andere oorzaken voor de brand uit te sluiten.

Sijnke laat juist wel ruimte voor meerdere oorzaken van de stadsbrand, namelijk Duits artillerievuur, Duitse lichte vliegtuigbommen én Franse artilleriegranaten. De commissie vindt dat hij dat wel voldoende aantoont.

Inzage

Sijnke en Goossens hebben via de gemeente Middelburg zelf om een oordeel gevraagd door het NIMH. Vooraf was afgesproken dat zij inzage zouden krijgen in het eindrapport, zodat zij zich ook in de conclusies kunnen vinden en 'de controverse zou kunnen worden afgesloten'.

Volledig scherm
Bombardement op Middelburg. © het Zeeuws Genootschap