Volledig scherm
De voormalige dorpsschool Kats © Henk Postma

Verkoop en verbouw Katse school gaat door

KATS - Bewindvoerder Adriaan de Man uit Kortgene mag 'zijn' basisschoolgebouw in Kats verbouwen tot een woning met kantoor. 

Het voorlopige koopcontract is getekend en het Noord-Bevelandse college van B en W gaat akkoord met de wijziging van het bestemmingsplan van maatschappelijke doeleinden naar wonen en bedrijfsmatig werken. Verschillende partijen tekenden tijdens de inzageperiode in december 2015 bezwaar aan tegen het verlenen van een dergelijke omgevingsvergunning.

Andere procedure

Onder meer de Verenigde Zelfstandige Dorpsscholen, de Katse Schoolvereniging en de Dorpsvereniging Kats schrijven dat zij het meer een fundamentele herziening vinden dan een afwijking van het bestemmingsplan, en dat het traject mogelijk een andere procedure zou moeten krijgen. Volgens het college voldoet de wijziging aan de betreffende wetsartikelen.

Alle verenigingen pleiten voor behoud van het huidige schoolgebouw. Zij zien mogelijkheden om binnen enkele jaren een nieuwe school te stichten op het dorp. Dat staat haaks op de mening van de gemeente, die beweert dat een school in Kats geen toekomst heeft. Het college heeft wel toegezegd te zorgen voor een (nieuw) schoolgebouw, mocht de school er komen.

Het bezwaar omtrent de verkoop voor een te lage prijs is volgens B en W niet terecht: de voormalige school is te koop aangeboden volgens de taxatiewaarde.

Weg lijkt vrij

Geen van de bezwaren heeft geleid tot aanpassing van de vergunningsaanvraag. De weg lijkt vrij voor de uitvoering van het plan van De Man. De bewindvoerder huurt de voormalige Prinses Margrietschool al enkele jaren als kantoor. Hij wil er ook gaan wonen met zijn gezin.

Tegenstanders hebben nog tot 12 april om bezwaar in te dienen.