Volledig scherm
Marvin Nauman met een huls uit de Tweede Wereldoorlog. Naast hem Jan Heeren. © Lex de Meester

Verkeerde jaar, maar wel wijzer

MIDDELBURG - Het is zoeken naar een speld in een hooiberg. De Amerikaan Marvin Nauman is in Zeeland in de hoop meer te weten te komen over de bommenwerper waarmee zijn oom neerstortte in de Tweede Wereldoorlog.

Marvin Nauman gaat even zitten om na te denken over wat hij net heeft gehoord. Hij heeft gesproken met de 86-jarige Middelburger Jan Heeren, die als jongen de oorlogsjaren aan de Vlissingseweg meemaakte. Nauman is vorig week van zijn woonplaats in de buurt van Seattle naar Nederland gereisd. Hij hoopt in Zeeland iets terug te vinden van de B-17 bommenwerper van zijn oom Dan Nauman, die op 4 oktober 1943 om 12.22 uur boven de Westerschelde bij Vlissingen werd neergeschoten.

Geen schijn van kans

Heeren heeft een bommenwerper zien neerkomen. "De staart vloog er af en toen sprongen er twee of drie mannen uit. De Duitsers bleven op ze schieten. Ze maakten geen schijn van kans."

Nauman luistert geboeid en maakt notities. Al jaren is hij bezig de historie zijn 'uncle Dan's' laatste vlucht te ontrafelen. Dan Naumans stoffelijk overschot nooit is teruggevonden.

Precieze datum

Heeren is niet helemaal zeker van de datum, maar wel van het jaar: 1944. "Ja, want de oorlog liep tegen zijn einde." "Are you sure?" Heeren laat een foto zien van een Britse bommenwerper. Een Lancaster met een typische H-vormige staart met verticale staartvinnen aan de uiteinden. Wat Heeren zag was dus zeker geen B-17.

Dat is een tegenvaller, hoewel. Nauman spreekt voor het eerst met iemand die de oorlog op Walcheren aan den lijve heeft ondervonden. Hij kan bij Heeren zelfs een huls vasthouden van Duits geschut. De Middelburger heeft een kleine verzameling op zijn kast staan.

Lees meer in de PZC van dinsdag 16 augustus.