Volledig scherm
De sorteerhal van LambWeston Meijer. De aardappelverwerker exporteert veel naar Groot-Brittanië. © Mechteld Jansen

Verenigd Koninkrijk nog steeds erg belangrijk voor export Zeeland

VLISSINGEN - Wat de Brexit precies betekent voor het Zeeuwse bedrijfsleven is nog koffiedik kijken, maar het Verenigd Koninkrijk is nog steeds een belangrijke exportmarkt.

Vorig jaar voerde Zeeland voor 472 miljoen euro uit naar de westerburen. Dat betrof vooral voeding en chemische producten. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Weinig import 

Zeeland importeert vrij weinig (voor 101 miljoen euro) uit het Verenigde Koninkrijk. De handel met de Britten loopt trouwens al jaren terug. In zeven jaar tijd daalde de uitvoer van Nederlandse goederen van 8,9 naar 7,8 procent van de totale export. Die trend is ook in Zeeland zichtbaar. In 2008 waren de Britten nog goed voor 9,9 procent van de Zeeuwse export, ofwel 607 miljoen euro. Vorig jaar was dat 8,7 procent ofwel 472 miljoen euro, wat nog steeds een procent meer is dan het landelijk gemiddelde. De uiensector bijvoorbeeld zet bijna 10 procent af in het VK. Ook aardappelen en aardappelproducten gaan in behoorlijke volumes de Noordzee over. De Britten zijn evenzeer belangrijk voor afzet van chemische producten van in Zeeland gevestigde multinationals.

China

Het slinkende belang van het Verenigd Koninkrijk hangt samen met een sterkere groei van de export naar landen buiten Europa zoals China. Dat geldt overigens niet voor Zeeland, dat vorig jaar een bescheiden 29 miljoen euro naar China exporteerde. In 2008 was dat nog 87 miljoen euro.

Zeeland importeert vooral uit China: voor voor 119 miljoen euro.

In Europa zijn Duitsland (export 872 mln) en België (823 mln) de belangrijkste handelspartners. Buiten de EU zijn het allerlei landen die voor 1,8 miljard aan Zeeuwse waar afnemen. Dat is exclusief China en de Verenigde Staten, waarmee de Zeeuwse handel beperkt is.