Volledig scherm
Het slachtoffer van de schietpartij op 16 december 2014 werd door ambulancepersoneel afgevoerd. © Chris Platteeuw

Verdachten Terneuzense poging tot liquidatie ontkennen; advocaat vraagt om vrijspraak

MIDDELBURG - De twee verdachten van de poging om Terneuzenaar Juney Constansia op 16 december 2014 te vermoorden, ontkenden donderdag voor de rechtbank in Middelburg alle betrokkenheid bij de schietpartij.

De officier van justitie eiste woensdag celstraffen van 16 en 13 jaar tegen respectievelijk R.B. (38) en P.M. (25), beide uit Terneuzen. B. werd niet alleen aangeklaagd voor de schietpartij op 16 december; hij zou Constansia ook al eerder - op 30 november 2014 - met een mes in de nek hebben gestoken. Bij diezelfde geweldsuitbarsting werd Gideon Verhelst doodgeschoten; de man die dat deed, werd eerder al tot 13 jaar cel veroordeeld.

Volgens de raadsman van B., Mark Dunsbergen, stak zijn cliënt Constansia uit zelfverdediging, omdat die een vuurwapen zou hebben getrokken. Omdat het zelfverdediging was, moet zijn cliënt worden ontslagen van rechtsvervolging, betoogde Dunsbergen.

Tatoeëerder

Over de schietpartij op 16 december, waardoor Constansia in een rolstoel belandde, zei Dunsbergen dat er geen enkel bewijs of concrete aanwijzing is voor de directe betrokkenheid van B. of M. Op het moment van het incident zouden ze in een woning aan het wachten zijn geweest op een tatoeëerder. De reconstructie van de gebeurtenissen op die dag, die Justitie liet maken, is volgens de raadsman absoluut niet waterdicht.

Ook Dick Olie, de raadsman van M., zette vraagtekens bij de bewijsvoering. De politie zou te veel aannames hebben gepleegd, te weinig rekening hebben gehouden met mogelijke andere scenario's en last hebben van tunnelvisie. Hij pleitte voor vrijspraak van zijn cliënt.

In het slotwoord ontkenden beide verdachten dat ze iets te maken hebben gehad met de schietpartij.

De rechtbank doet uitspraak op 8 september om 12.30 uur.