Volledig scherm

Verdachten grote cokesmokkel blijven in hun cel

MIDDELBURG - Als deze man vrij komt, ontstaat er gevaar voor anderen.

Dan ontstaat het gevaar dat er een afrekening plaats vindt.

Cocaïne

Met die woorden waarschuwde officier van justitie Wilfred Suijkerbuijk de Middelburgse rechtbank voor de gevolgen als het voorarrest van de Middelburger M.K. (27) zou worden opgeheven. Samen met zijn plaatsgenoot L.W. (29) wordt hij verdacht van betrokkenheid bij de invoer van een 1143 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen. K. wordt door het OM gezien als een van de organisatoren. W. hielp hem als chauffeur. Hij reed de container met coke van het haventerrein en stond vervolgens zijn vrachtwagen af aan een ander die met die lading naar Raamsdonkveer waar de coke werd uitgeladen. De Zeeuwse politie hield K. en W. in de gaten. De landelijke politie kreeg een tip dat in Raamsdonkveer wat zou gebeuren en viel binnen op het moment dat de coke werd uitgeladen. Alle mensen die in Raamsdonkveer zijn aangehouden, worden berecht in Rotterdam. K. en W. worden vervolgd door het parket Zeeland/West-Brabant en zullen ooit in Middelburg worden berecht.

Kleine spelers

Dinsdag, tijdens een tussentijdse zitting, vroegen de advocaten van de twee aan de rechtbank om het voorarrest van hun cliënten te schorsen. Want volgens Martijn van der Want en Alfons Bals gaat het om kleine spelers in deze cokezaak die het recht hebben om thuis hun proces af te wachten. Bovendien, aldus Van der Want, kan K. zou weer aan het werk.

Suijkerbuijk verzette zich fel tegen een mogelijke schorsing. Volgens hem is niet uit te leggen dat twee mensen die betrokken zijn bij zo'n grote drugssmokkel, weer vrij over straat lopen. Ook stelde hij dat uit niets blijkt dat K. de afgelopen vijf jaar legaal werk heeft gedaan. Volgens hem was de man juist bezig, toen hij werd aangehouden, om een nieuw drugstransport te regelen.

De rechtbank besliste dat de beide mannen voorlopig in voorarrest blijven. Het is nog niet bekend wanneer ze daadwerkelijk worden berecht.