Volledig scherm
De 'cokeboot' op het strand van Cadzand. © Peter Nicolai

Verdachte schipper 'cokeboot' blijft vastzitten

ROTTERDAM - De 24-jarige schipper van de Zeeland, de sportvisboot die met meer dan 1000 kilo cocaïne aan boord in januari aanspoelde bij Cadzand, blijft voorlopig vastzitten.

Het verzoek van de man uit Wolphaartsdijk om zijn proces buiten de gevangenis af te mogen wachten, is donderdag afgewezen door de rechtbank in Rotterdam. De man ontkent iets van de smokkel geweten te hebben.

Voor de rechter weegt het belang van het onderzoek zwaarder dan de persoonlijke belangen van de verdachte. In deze zaak zijn inmiddels elf mensen aangehouden in Zeeland, Brabant en Groningen.

Drugs overgeladen

De vier opvarenden van de Zeeland zouden volgens Justitie voor de Zeeuws-Vlaamse kust pakketten cocaïne hebben overgeladen van een sleepboot. Die had de drugs uit Zuid-Amerika aan boord genomen. De Zeeland kwam na het laden van de pakketten in de problemen. In een vliegende storm werd de bemanning in het donker gered door de KNRM met hulp van de Belgische marine. Een dag later spoelde de Zeeland aan en werden de drugs met een straatwaarde van 25 tot 30 miljoen euro ontdekt door douane en politie. 

In het kader van het onderzoek heeft Justitie om hulp gevraagd aan de autoriteiten in Suriname en de Verenigde Staten.